Vieri, Cassano és Adani újabb meglátásai

bobo-tv-vieri_vrpqcggldt7612vpsmgtk9yo0.pngA héten új adással jelentkezett Christian Vieri hírhedt műsora, a Twitch-en sugárzott Bobo TV, melyben a házigazda állandó vendégei, azaz az egykori futballisták, Antonio Cassano, illetve Daniele (Lele) Adani ismételten közzétették az olasz futballal, s ennek révén elkerülhetetlen módon a Juventusszal kapcsolatos meglátásaikat, többek között a holnapi, Napoli elleni összecsapás lehetséges buktatóit, illetve az Öreg Hölgynél immár nagy bizonyossággal fennálló edzőkérdést. 

A három médiaszemélyiséggé váló korábbi labdarúgó közül Vieri tette közzé először mondanivalóját, melynek legnagyobb részében a Bajnokok Ligáját érő Serie A-helyezések lemaradás lehetőségét, s az ebből adódó eseményeket boncolgatta, kijelentve, hogy Andrea Pirlo jövője mindenképpen attól függ, hogy a Bianconerinek sikerül-e kvalifikálnia magát a legjobb négy közé. 

"Ha a Juventusnak nem sikerül bejutnia a legrangosabb európai kupasorozatba, a klub vezetősége nagy valószínűséggel meneszteni fogja Andrea Pirlót, ha azonban a Zebrák a legjobb négyben végeznek, meglátásom szerint Agnellinek ki kell tartania tavaly nyári választása mellett, s folytatnia kell az együttes projektjét. A Zebrák kilenc esztendőn keresztül ültek Olaszország trónján, ekképp egyértelmű lehetőség volt, hogy előbb-utóbb elbukják a Scudettót, ekképp a fekete-fehérek szurkolóinak nem kellene megdöbbenniük ezen" – szögezte le az egykori támadó. 

"Véleményem szerint, pusztán a keret minősége alapján a Juventus rendelkezik a bajnokság legerősebb csapatával, ugyanakkor korántsem lenne helyes döntés ismét edzőt váltani, mivel ez azt jelentené, hogy sorozatban három trénert menesztettek az alakulat kispadjáról, mely a külvilág felé sem lenne jó üzenet. Ha ismételten lemondanának egy szakemberről, semmivel sem lennének különbek az általuk középcsapatokként emlegetett többi olasz együttesnél. Andreának mindenképpen maradnia kellene még egy idény erejéig, hiszen a jelenlegi szezonban sikerült belerázódnia az edzői szakmába, ám azok, akik egyből egy Pep Guardiolához hasonló teljesítményt vártak tőle, nyilvánvalóan csalódtak benne. Ha a Juve bejut a BL-be, emellett pedig megnyeri a Coppa Italiát, Pirlo maradni fog, s ez így is lesz rendjén" – összegzett Vieri. 

A korábban többek között az AS Roma, az AC Milan, illetve a Real Madrid kötelékében is futballozó egykori olasz reménység, Antonio Cassano, közeli barátjának szavait megerősítve arról beszélt, hogy ha a Juventus rossz döntést hozott, legalább tartson ki mellette, illetve szót ejtett vesszőparipájáról, Cristiano Ronandlóról is.

"A Juventus alapvetően rossz döntéseket hozott Allegri elküldésétől, de sokkal inkább Maurizio Sarri kinevezésétől kezdve, akit annak ellenére, hogy magukhoz édesgettek, sosem kezeltek kellő tisztelettel. Pirlóval más a helyzet, ám ha a dolgok rosszra fordulnak, nem szabad hátat fordítani neki sem, hiszen egy újabb edzőváltással a torinóiak csak magukat járatnák le, ha eddig nem tették volna meg eléggé. 

Az Öreg Hölgy vezetősége külső szemlélőként voltaképpen mindig is dilettánsok gyülekezetének tűnt. Sarri kinevezését követően a mesternek kellett elrepülnie Görögországba, hogy találkozzon az éppen ott nyaraló Cristiano Ronadóval, akit arroganciája nem engedett visszatérni Olaszországba. Néha felteszem magamnak a kérdést, hogy vajon hol élnek a Bianconeri vezetői. Talán a Holdon? Egy labdarúgó szava többet nyom a latba, mint egy mesteré? Szegény Sarri már az első perctől fogva hiteltelennek számított a Juve futballistáinak szemében az ilyen, s ehhez hasonló történések miatt. Még Maradonával és Messivel sem kivételeztek annyit, mint Cristianóval, aki gyakorlatilag a Zebrák sportigazgatójává lépett elő. A Juventus ezen a ponton végérvényesen hanyatlásnak indult" – állapította meg Cassano. 

A trió harmadik tagja, az egykori középhátvéd Lele Adani társaitól eltérően elsősorban kritikát igyekezett megfogalmazni a Maestróval szemben, kijelentve, hogy Pirlo túl korán ült le a Juventus kispadjára, ugyanakkor ő is osztja a korábbi véleményeket, miszerint a helyzet jelen állása szerint felelőtlenségnek számítana ismételten edzőváltásba bocsátkozni. 

"Úgy vélem, hogy Pirlo nem állt készen a neki megszabott feladatra, mivel a futballban edzőként önmagában nem sokra mész azzal, ha kiváló labdarúgónak számítottál annak idején. Azonban mivel Agnelli őt választotta a csapat mesterének, ki kell tartania mellette, máskülönben az ő vezetői hitele fog elveszni a drukkerek és a szakma szemében. Andrea nem állt készen, azonban mindenkinek szüksége van néhány évre ahhoz, hogy jó tréner váljon belőle. Bár a Juventus Pirlo kinevezésekor Olaszország királyának számított, idén nem tudtak uralkodóként viselkedni, egy tapasztalatlan mester pedig nem tudta megőrizni az Öreg Hölgy trónját, s nem volt képes méltósággal és alázattal kezelni a kudarcokat sem, ami miatt már sokkal inkább hibáztatható. 

A Bianconerivel szemben az Inter megérdemli a bajnoki címet, ahogy a Milan is megérdemli a BL-helyezést. A Juve nem tudott hangzatos sikereket aratni idén, azonban a vereségek esetén sem volt képes a klubhoz méltóan viselkedni, ami véleményem szerint sokkal nagyobb probléma. Ha a Bianconeri bejut  negyedik helyre, Pirlónak nem kell többet fejlődnie? Dehogynem. Ha megnyerik a Coppa Italiát, készen fog állni a feladatra? Semmiképpen sem. Egyetlen ember sem állna készen mindössze fél évvel a kinevezését követően, ugyanakkor az első tapasztalatok hasznos tanítómesterei lesznek Andreának az elkövetkezendő időszakban, attól függetlenül, hogy ezek pozitívak vagy negatívak voltak-e. 

Felesleges minden nyáron új utat kezdeni, ha aztán egy esztendő elteltével máris másik nyomvonalra lépünk. Vegyük Maurizio Sarri esetét: a Chelsea azért szerződtette, hogy a stílusával új magasságokba emelkedjenek, s döntésük végső soron meg is térült, hiszen megnyerték az Európa-ligát, s harmadik helyen végeztek a világ legerősebb bajnokságában. A következő nyáron a Juventus igazolta le a mester, azonban a torinóiak ahelyett, hogy megadták volna neki a kellő tiszteletet, az általa megszerzett Scudetto ellenére menesztették. Hol az igazság? Az edzősorsokban bizonyára sehol, ám ennek ellenére meglátásom szerint Pirlót meg fogják erősíteni pozíciójában" – zárta mondanivalóját Adani.