Célkeresztben – Memphis Depay

depay_felfele_nez.jpgIgen komoly kérdések vannak a Juventus háza táján, különösen a támadó harmadot illetően. Cristiano Ronaldo maradása csak rajta múlik, Paulo Dybalával senki sem tudja, hogy mi lesz, míg Álvaro Morata pár klasszis hónap után újra a régi sajnos, ezért a teljesítményért pedig nem érdemes kifizetni az érte kért összeget. Egyelőre csak Federico Chiesa helye biztos, ha húzóneveket nézünk, és nem csak darabszámmal akadhatnak gondok, hanem a minőséggel is. Szerencsére úgy tűnik, hogy lesznek jónak ígérkező opciók a nyáron, ilyen lehet akár a lejáró szerződésű Memphis Depay is. De biztos, hogy olyan jó lehetőség, mint amilyennek elsőnek tűnik?

kepernyofelvetel_553.pngA futballal először szülővárosa együttesénél, a VV Moordrechtnél ismerkedett meg, ahol három évet húzott le. 2003-ban a Sparta Rotterdamhoz került, ahol ismét ennyi ideig tanulgatta a sport csínját-bínját, míg a PSV meg nem szerezte. Fokozatosan lépkedett felfelé a ranglétrán, szinte évente egyre magasabbra került, míg 2011-ben be nem mutatkozhatott a Holland Kupában. Nem is akárhogy sikerült is a debütálás, ugyanis a VVSB Noordwijkerhout elleni 8-0-ás győzelemből két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét. A 17 éves srác egyre több és több lehetőséghez jutott, míg a 2013/14-es szezonra kirobbanthatatlan kulcsember nem lett.

Egészen 2015-ig erősítette a Boerent, míg a Manchester United meg nem szerezte 34 millió euróért. A magas vételár nem volt véletlen, elvégre 124 összecsapáson 50 gólt lőtt és 29 gólpasszt osztott ki, ráadásul a 2014/15-ös szezonban az Eredevisie gólkirálya lett.

Mondanom se kell, hatalmas jövőt jósoltak neki Manchesterben, különösen azért, mert akkoriban Louis van Gaal volt a Vörös Ördögök trénere, aki korábban dolgozott már a válogatottnál a holland sráccal, sőt, ő hívta be először az Oranje keretébe, még 2013-ban. Mindezek ellenére nagyon csúnyán megbukott Angliában. Ugyan, a kezdet nem tűnt ennyire rossznak, akadtak jó meccsei, de egyre inkább romló tendenciát mutatott, és ezzel együtt egyre kevesebb lehetőséget is kapott. Nagyban hozzájárult ehhez egyáltalán nem profihoz méltó magatartása, az éjszakai bulizások és a pályán nem megfelelő hozzáállás. Erre a problémára annak idején Pierre van Hooijdonk, korábbi holland csatár is felhívta, aki szerint az alábbi módon kellene kezelni a Memphist:

„Mindenki tudja, hogy elképesztő tehetség és már most hatalmas játékos, de ez nem minden. Kell egy igazi seggfej, aki elé áll és megmondja

-Figyelj, haver, nem viselkedhetsz így, ideje befejezni a szarakodást és nekiállni futballozni!”

Van Gaal után érkezett még talán tőle is keményebb tréner, José Mourinho, aki olyan szinten nélkülözte Depay-t, hogy mindössze négy meccsen jutott lehetőséghez a bajnokságban, egyszer sem kezdőként, és átlagban csak öt perc jutott neki a bizonyításra. Mivel a támadó továbbra sem tudta, vagy akarta meggyőzni új edzőjét, kézenfekvő volt a váltás, ami be is következett.

2017 telén mintegy 16 millió euróért cserébe Lyonba költözött, ezzel végleg elhagyva Manchestert, ahol 53 mérkőzésen 7 gólt és 6 gólpasszt jegyzett. Mondhatni az új környezetben egy csapásra átváltozott, és fél esztendő alatt behozta azt a gól- és assziszt-termést, ami másfél év alatt jött össze Angliában. Egyre jobb és jobb szezonokat produkált, 2020-ban Franciaország legjobb játékosa lett, és a Les Gones csapatkapitányává vált. Eddig 169 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 69 találatot szerzett és 52 gólpasszt osztott ki.

Az idei szezonban 30 mérkőzésen 14 gól és 9 assziszt szerepel a neve mellett a bajnokságban, és a Sofascore hatszor választotta a hét csapatába. 7.47-es osztályzatával a liga negyedik legjobb játékosa, 14 találatával pedig a góllövőlista második helyén áll, míg gólpasszokban ő az első, fej-fej mellett Jonathan Bambával. A további statisztikákban kiemelkedő még:

  • Második legtöbb csel (56 darab)
  • Legtöbb lövés (72 darab)
  • Legtöbb kialakított gólhelyzet (16 darab)
  • Legtöbb kulcspassz (79 darab)
  • Második legtöbb pontos beadás (36 darab)
  • Második legtöbb passz a támadó harmadban (312 darab)

Sorra járta a korosztályos holland válogatottakat, míg el nem jutott a felnőtt együtteshez, ahol eddig 61 mérkőzésen 21 gólt lőtt.

Adatai:

  • Kor: 27 év
  • Állampolgárság: holland, ghánai
  • Magasság: 176 centiméter
  • Erősebbik láb: jobb
  • Poszt: támadó
  • Ügynöke: Kees Vos
  • Szerződésének lejárta: 2021 nyara
  • Értéke: 45 millió euró (a Transfermarkt szerint)

kepernyofelvetel_554.pngJátékstílusa: Már a hőtérkép láttán elmondhatjuk, Memphis Depay pontos posztjának meghatározása nem egyszerű. Mint ahogy látható, ugyan inkább a bal oldalt lelhető fel leginkább, viszont a középső harmadtól kezdve az ellenfél kapujáig konkrétan bárhol megfordult. Ha a statisztikáit is megnézzük, akkor azt láthatjuk, ez a srác szinte mindenben jó, és ez nagyon is közel áll a valósághoz, nehéz is hol elkezdeni a jellemzését, olyan sok területen nyújt kiemelkedőt. Elsőre róla az elképesztő trükkök ugorhatnak be, a gyönyörű és gyors cselek, egészen szűk területen való lefordulások, valamint a magas fokú technikai képzettség. Agilis, kis területen is megél, és lassúnak sem mondanám. Lövések terén is sokszínű, képes a jól helyezett, csavart lövésekre, és a bivalyerős bombákra egyaránt, sőt, az utóbbi időben elég sok egy az egyet is befejezett. Nagyszerűen tud beadni, jól lát a pályán, sorra osztja a kulcspasszokat és a hosszú átadásai is nagyon pontosak. A rögzített szituációk nagymesterének számít, szögletek és büntetők elvégzésében jeleskedik igazán, de a szabadrúgásokat is rá lehet bízni. A testfelépítése egészen kivételes, és hiába csak 176 centiméter, a fejpárbajokat meglehetősen jó százalékban nyeri.

A hiányossága annyi, hogy a védekezésből egyáltalán nem veszi ki a részét. Fel lehetne hozni még azt is, hogy meglehetősen sokat cipeli és veszti el a labdát, és rengetegszer tüzel, de a hozzá hasonló kalibert képviselő játékosoknál ez sok esetben megszokott.

Ezen remek jellemzők után érdemes megvizsgálni azt, hogy vajon melyik az a poszt, ami leginkább fekhet neki? A legtöbb helyen csatárként van feltüntetve, nem is csoda, ugyanis az utóbbi időben a legtöbbet ott szerepelt, és nem is rossz ott, ugyanis meccsenként 0.73 alkalommal lő gólt, vagy ad gólpasszt. Gyorsaságának köszönhetően kontráknál hasznos, ám mégis van jelenléte a tizenhatoson belül, remekül fordul le a védőkről. Mindezek ellenére nem érzem benne a gyilkos ösztönt, viszont hamis kilencesként egy nagyobb együttesnél is meg tudná állni a helyét, véleményem szerint.

Trequartistaként a legeredményesebb, ugyanis egészen elképesztő, de mérkőzésenként 1.27 alkalommal oszt ki gólpasszt, vagy lő gólt. Azt hiszem, ezzel a statisztikával mindent el is árultam, de mégsem gondolnám azt, hogy egy irányító veszett volna el benne. Erre a szerepkörre születni kell, vissza kell lépkedni a labdákért, sok esetben háttal kell a kapunak lenni, és elképesztő intelligenciával kell rendelkezni, ami szerintem Depay-ban nincs meg, ahogy a trequartista-vér sem.

Ugyan balszélsőként 0.62 találatot és asszisztot jegyez meccsenként, mégis úgy gondolom, hogy még mindig ez az eredeti pozíciója, még ha az ehhez szükséges gyorsasága már nincs is feltétlen meg. Úgy gondolom, hogy egy igazán kivételes kreatív szélső tud lenni, aki nagyszerűen ad be, fel tudja törni a védelmet fürgeségének köszönhetően, az átlagos szélsőktől erősebb a testalkata, sőt, még akár a fejpárbajok terén is van keresnivalója. Ugyan az eredményessége lehet nem olyan lenne, mint más posztokon, viszont a csapatra való hatása komolyabb lenne, mint amit csatárként, vagy trequartistaként tudna nyújtani.

Látható, hogy képességekben egészen kivételes futballista, de mégis 27 évesen csak Lyon királyának mondhatja magát. Ez pedig csak és kizárólag rossz magatartása miatt van. Ahhoz, hogy megértsük miért is ilyen, egészen négy éves koráig kell visszamennünk, amikor apja elhagyta őt és édesanyját, többek között ezért sem a vezetékneve szerepel a meze hátulján. Ezt követően mikor kilenc éves volt, anyja összejött a szomszéddal, akinek a gyerekei pokollá tették az életét, folyamatosan bántalmazták, emiatt pedig magába zárkózott, a tanáraival és edzőivel folyamatosan összebalhézott. Másfél év szenvedés után ugyan Memphis anyukája elhagyta a szomszédot, de ezzel a fiú sebei még nem gyógyultak be. 12 évesen már alkoholt és drogot fogyasztott, és egyre rosszabb körökbe került, akik késsel fenyegették.15 évesen nem csak kábítószer-fogyasztó volt, hanem terjesztő is. Sikerült valahogy kikerülnie a rossz társaságból és felhagyni önpusztító életmódjával, és a futballra koncentrálnia, de így is egy balhés, magát sztárnak tartó, öntörvényű, beképzelt ember vált belőle. Ezt már a pályán való viselkedése, vagány kinézete, és tizenegyesei is elárulják, de a következő nyilatkozatai is elég sokat elárulnak róla. Az elsőt még a Manchester United labdarúgójaként mondta Robin van Persie-ről, aki nagy valószínűséggel egy neki nem tetsző dolgot mondhatott róla:

“Nagyfiúnak hiszed magad? Hát, a nagyfiúk nem a Fenerbahçéban fociznak...”

A következő céljait már a Lyon játékosaként fogalmazta meg:

"Még céljaim felét sem értem el. Szeretnék játszani a Real Madridban, megnyerni a Bajnokok Ligáját és az Aranylabdát. Olyan dolgokat fogok elérni az életben, amiről álmodni sem mertem az életben."

Ingyen, egy ilyen kvalitású focista álomkategória lenne még a Juventus számára is. Mindezek ellenére én csak akkor igazolnám le, ha nagyon szükséges. Véleményem szerint a magatartása miatt nem lenne képes arra a teljesítményre, amit a Lyonnál letesz az asztalra, arról nem is beszélve, hogy a Ligue1 és a Serie A között is nem kis különbségek vannak. Ő tipikusan egy olyan játékos, aki élvezi azt, hogy egy kis csapat sztárja lehet, viszont mikor már egy komolyabb együtteshez kerül, ahol csak egy a sok közül, akkor az zavarja. Emellett a magába zárkózottság még mindig jellemzi, így az is kérdéses, hogy az öltözőbe, hogy tudna beilleszkedni, és a társak, hogy tudnák tolerálni a viselkedését, ugyanis már 27 éves, nem egy tini, akinek csak úgy le lehet törni a szarvát, sőt, már akkor sem igazán lehetett. Az is igencsak kérdéses, hogy a Juventusnál mennyire néznék el neki, hogy a futball mellett egy viszonylag jól menő rapper karrierje is van. Már két, jóval komolyabb szaktekintélynek, akik keménykezűségükről is híresek, kegyvesztetté vált, akkor nem tudom elképzelni, hogy Andrea Pirlo, hogy tudná kezelni (már, ha egyáltalán ő marad az edző).

Sportszakmailag is csak abban az esetben érné meg igazán szerződtetni, ha már Cristiano Ronaldo nem a csapat játékosa. Eleve azért, mert így tudna a bal szélen szerepelni, különösen 4-3-3-ban lenne igazán hasznos. Balon ott lenne ő, egy kreatív ember, aki szükség esetén akár vissza is jár a labdákért, és valamelyest ellensúlyozni tudná a középpálya impotenciáját támadásban, míg jobbon ott lenne a szélvész Chiesa, aki nyerné az egy az egyeket, folyamatos rettegésben tartani a védőket. Ezzel lenne két más típusú, de mégis gólerős szélső, akik mellé csak egy gólgyáros kell, akiket el tudnának látni jó labdákkal. Sőt, ez a felállás azért is lenne jó, mert, ha védekezésben 4-4-2-ben védekezne a Juventus, akkor az egyik középpályás kihúzódhat a szélre, míg Depay a csatár mellett maradna. Ezzel nem kellene védekeznie, és a kontráknál is hasznos lenne.

Összességében én nem igazán támogatom a leigazolását magaviselete és nemrégiben elszenvedett keresztszalag-szakadása miatt, viszont, ha minden kötél szakad, akkor egy próbát megérne.