Paratici: "Kitartunk Pirlo projektje mellett"

para.jpgA Juventus sportigazgatója, Fabio Paratici a szokottól némiképp eltérő módon ezúttal az Öreg Hölgy mérkőzését követően állt a kamerák elé, miután az olasz rekordbajnok hatalmas meglepetésre 0-1-ás hazai vereséget szenvedett a Bnevento alakulatától. A klub átigazolásaiért felelős szakember több témában, egyebek mellett a találkozóval, s Andrea Pirlo, valamint Cristiano Ronaldo jövőjével kapcsolatban is megnyilvánult, kijelentve, hogy a szakember, illetve a portugál futballista továbbra is a Bianconeri jövőjének részét képezik. 

"A ma esti összecsapás igen váratlan eredményt hozott, ebből kifolyólag pedig kijelenthetem, hogy bár az elmúlt évtized során számos örömmel szolgáltunk alakulatunk szurkolóinak, ma kizárólag csalódást tudtunk okozni nekik" – jelentette ki Paratici a Sky Sport Italia újságírójának kérdésére felelve. 

"Rendkívül rossz teljesítményt nyújtottunk, azonban, mivel a szezon még korántsem ért véget, nem tehetünk mást, mint hogy leszegjük a fejünket, s továbbra is azon munkálkodunk, hogy az általunk elkövetett hibákból tanulva próbáljunk meg eredményes útra térni, úgy, hogy nem tévelyedünk ismételten ezekre a mellékvágányokra. 

Ha a Juventus környezetében munkálkodsz, legyen szó szakmai tevékenységről vagy futballról, előbb-utóbb hozzászoksz az ezzel járó hatalmas nyomáshoz. Sajnálatos módon ma rosszul futballoztunk, s néha még saját magunknak is meglepetést okozunk az ehhez hasonló produkciókkal. Kétségtelen, hogy rossz napot fogtunk ki, de egyetlen szó nélkül kell folytatnunk a menetelésünket."

A fekete-fehérek vezetősége a szezon eddigi részében számos alkalommal fejezte ki nemtetszését a meccsek játékvezetői által meghozott ítéletek miatt, s annak ellenére, hogy Federico Chiesa a második félidő folyamán tegnap is tizenegyest reklamált Daam Foulon általa elkövetett szabálytalansága miatt, Paraticinek nem volt hozzáfűznivalója a történtekhez, ehelyett inkább a Strega elleni találkozóról osztotta meg gondolatait. 

"Nem azért vagyok itt, hogy vitába szálljak a játékvezető döntéseivel, vagy hogy véleményt alkossak a kérdéses esetről. Az efféle események természetesen befolyásolhatják egy találkozó kimenetelét, s bár a szóban forgó eset is egyértelmű szabálytalanságnak tűnt, nem az én tisztem dönteni az ehhez hasonló vitákban. 

Akár órákig is beszélgethetnénk egymással, akkor sem biztos, hogy megfelelő indokot találnánk a ma délutáni kudarcunk, valamint a negatív teljesítményünk okaira. Sokkal inkább azzal kell törődnünk, hogy most két szabad hét áll rendelkezésünkre, ezen időszak alatt pedig alaposan kielemezhetjük a történteket, s átgondolhatjuk a jelenlegi helyzetünket, ám ez nem változtat a tényen, hogy ma a Juventushoz méltatlan, ebből kifolyólag pedig számunkra teljességgel elfogadhatatlan módon játszottunk, mely miatt természetesen igen csalódottnak érezzük magunkat."

Az elmúlt időszakban számos pletyka merült fel az olasz rekordbajnok vezetőedzőjével, Andrea Pirlóval, valamint az alakulat portugál klasszisával, Cristiano Ronaldóval kapcsolatban, azonban a sportigazgató szerint a Benevento elleni vereség semmilyen tekintetben nem változtat a két személy jövőjén és jelenlegi helyzetén. 

"A mai kudarc semmilyen szempontból nem változtat Andrea és Cristiano megítélésén. Az elmúlt idényben egy új projektet kezdtünk, valamint egy addig járatlan útra léptünk, egyetlen mérkőzés szerencsétlen kimenetele pedig nem befolyásolja sem a nézeteinket, sem pedig az alapvető stratégiánkat.

Továbbra is a mostani úton fogunk maradni, mivel teljes mértékben elégedettek vagyunk az eddig elért eredményeinkkel, ennek révén pedig tovább fogunk munkálkodni a következő szint megugrásának, s a fejlődés kieszközölésének érdekében. Mi vagyunk a Juventus, így természetes, hogy a világ legjobbjai, például Cristiano Ronaldo a mi szerelésünkben futballoznak, ezen labdarúgókhoz pedig nagyon erősen ragaszkodunk."

Mostanra megállapítható, hogy Pirlo első idényében nem fog Massimiliano Allegrihez, vagy Maurizio Sarrihoz hasonlítható eredményeket aratni, mivel a Scudetto egyre távolabb kerül Torinóból, holott az olasz rekordbajnok előző két mesterét még a hazai pontvadászatban megszerzett aranyérem mellett is menesztették a csapat éléről. 

"Nem voltunk elégedettek a korábbi edzőinkkel, ám mindkét esetben sok, egymástól eltérő ok miatt határoztunk a váltás mellett. Egy vereség nem módosít a klub által kijelölt útvonalon, ennek ismeretében pedig természetes, hogy egy győzelem sem képes erre. Ha elkötelezzük magunkat egy új projekt mellett, minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy végre is hajtsuk azt. 

Nem hinném, hogy az átmeneti év fogalma létezne a Juventusnál, hiszen minden esetben sikereket szeretnénk, s diadalra törő elképzelések mentén futballozunk, s ugyan egyes találkozók és idények jobban alakulnak, mint más összecsapások és szezonok, sosem gondolkodtunk átmeneti évben. Minden egyes idény kiemelt fontossággal bír, még akkor is, ha ezek közül némelyik más eredményekkel szolgál, mint az őt megelőző esztendők. 

Ha kizárólag az eredményességet vesszük górcső alá, vannak együttesek, melyeknél egy-egy átmeneti időszak akár hét, nyolc, esetleg tíz évig is eltarthat, miközben egyetlen trófeát sem nyernek, s új, a jövőben kifizetődő alapokat sem fektetnek le. Meglehet, hogy a külvilág semmit sem érzékelt azon változásokból, melyeken az elmúlt esztendők folyamán keresztülmentünk, mivel ezen évek alatt is sorra nyertük a trófeákat, azonban messzemenő újításokat hajtottunk végre, például kiviteleztünk egy igen nagyszabású fiatalítási projektet, megalapozva ezzel a jövő csapatát és sikereit.  

Mindenki tudja, hogy az utóbbi tíz évben több alkalommal is arról beszéltek, hogy a Juve nagy korszaka véget ért, például megkaptuk ezt a Galatasaray elleni Bajnokok Ligája-búcsút, Antonio Conte távozását, a berlini finálét, a tíz pontos bajnoki hátrány kialakulását, vagy Max Allegri, esetleg Maurizio Sarri menesztését követően is, ám ennek ellenére mindig sikerült rácáfolnunk a kétkedőkre, s a továbbiakban is sorra nyertük az összecsapásainkat. 

Amikor egy új projektet kezdesz meg, illetve az addigiaktól gyökeresen eltérő útra lépsz, előfordulhat, hogy nem sikerül azonnal bezsebelned a világ összes létező trófeáját, azonban mindenkinek tudatosítania kell magában, hogy ez csupán egy hosszabb folyamat elejének számít" – összegzett Paratici.