Célkeresztben – Kang-in Lee

kang-in_lee.jpgA Juventusszal kapcsolatos átigazolási ügyekben szinte mindig pontos információkkal rendelkező Romeo Agresti tegnap délután közzétett szavaiban arról beszélt, hogy az Öreg Hölgy élénken érdeklődik a Valencia dél-koreai támadó középpályása, Kang-in Lee iránt, akit a klub sportigazgatójának, Fabio Paraticinek helyettese, Federico Cherubini egyértelműen olyan futballistának tart, akit érdemes lenne megszerezni a soron következő mercato ideje alatt. De kicsoda is pontosan a mindössze húsz esztendős, évek óta nagy tehetségként emlegetett labdarúgó? Az alábbiakban őt igyekszünk bemutatni.

Karrierjét szülővárosában kezdte, a Incheon United-nél, majd egy fél év erejéig a városi rivális Incheon Flyingset is szolgálta. Az itt mutatottak alapján hívta fel magára a Valencia figyelmét, amely Spanyolországba is vitte az akkor 10 esztendős Lee-t.

kepernyofelvetel_544.pngSorra lépkedett felfelé a ranglétrán, a Mestallában 26 alkalommal jutott lehetőséghez, ezeken pedig négy gólt és két gólpasszt jegyzett. A felnőttek között a 18/19-es szezonban debütált, először csak a Copa del Rey-ben, de még abban a szezonban a La Ligában is bemutatkozhatott, sőt még az Európa-ligában is lehetőséghez juthatott, de itt is csak pár meccs erejéig, és szinte csak csereként. A következő szezonban már több bizalmat kapott edzőjétől, a BL-ben szinte minden egyes mérkőzésen játszott, a bajnokságban is kapott 17 mérkőzést, de leginkább csereként szállt be még ezekben a szezonokban is. Idén már 19 lejátszott meccsnél tart, 12 alkalommal kezdett, és négy gólpasszt is feljegyezhetett, és kétszer kapott helyet a hét csapatában. Eddig 57 összecsapáson három gól és négy assziszt szerepel a neve mellett a Valencia felnőtt csapatának mezében.

Eddig háromszor jutott lehetőséghez Dél-Korea válogatottjában, ahol már 2019-ben bemutatkozhatott. Korábban az U19-et és az U20-at szolgálta.

Adatai:

  • Kor: 20 év
  • Magasság: 173 centiméter
  • Nemzetiség: dél-koreai
  • Erősebbik láb: bal
  • Poszt: támadó középpályás
  • Szerződésének lejárta: 2022 nyara
  • Ügynöksége: Integral Advising Football S.L.
  • Értéke: 15 millió euró (a Transfermarkt szerint)

kepernyofelvetel_545.pngJátékstílusa: Karrierje során megfordult mindkét szélen, csatárként és visszavont csatárként is, azonban leginkább a támadó középpályás posztja áll hozzá legközelebb. A játékán lehet látni, hogy a stílusa a trequartistáéhoz áll legközelebb, visszajár labdákért, majd azt ügyesen osztogatja, törekszik arra, hogy megjátszható legyen és bátran megy bele a párharcokba. Nagyszerűen passzol, a hosszú átadásai is remekek szoktak lenni, illetve a kényszerítőkben is jeleskedik. Nagyon agilis, s trequartistához képest gyors, viszont szélen már nem biztos, hogy ez a sebesség elég lenne. Ami leginkább feltűnő vele kapcsolatban, hogy olyan elképesztő technikával rendelkezik, hogy úgy tűnik, mintha tapadna hozzá a játékszert, amit fürge lábaival jól tud fedezni, és cselekben is egész elképesztő. Remekül lát a pályán, igencsak kreatív, ahogy egy iránytótól az elvárható. A Zidane-cselt mesteri szinten műveli, és a jobb lábát is nagyon jól használja. A szakértők David Silvához hasonlítják, s egészen biztosak abban, hogy nagy karrier előtt áll, viszont véleményem szerint játékstílusa inkább az Öreg Hölgy játékosáéval, Paulo Dybaláéval állítható párhuzamba.

Testalkatából adódóan meglehetősen sok gyengesége van, nagyon könnyű megállítani (leginkább szabálytalanul), fejelésekkor esélye sincs, védekezésben pedig teljesen súlytalan. Komolyabb probléma, hogy ugyan fiatalabb korában pontrúgás-specialista volt, ám jelenleg sem beadásokban, sem pedig góltermelésben nem igazán jó. Vannak igazán szép távoli lövései, ám ezek ritkán akadnak be, s ha már eredményességnél tartunk, a gólpasszok száma sem igazán magas az ő esetében.

Mentalitásáról egyelőre elég nehéz bármit is mondani, viszont a két piros lap a felnőtt csapatban eléggé árulkodó. A hétköznapokban egy átlagos srácnak tűnik, nem egy Insta-sztár, szinte csak és kizárólag a futballal és a Valenciával kapcsolatban posztol, azt is csak nagyon ritkán.

Kétségtelen, hogy remek futballista válhat belőle, ám egyelőre korántsem vagyok benne biztos, hogy a Serie A-ban és a Juventusban. Szintén egyértelmű, hogy, ha az eddig legtöbbször használt felállást vesszük alapul (3-4-1-2), ahhoz kellene egy jó trequartista, ami jelenleg nincs, és Kang-in személyében egy tehetséges játékos érkezne az együtteshez, aki azonban maximum csereként jutna lehetőséghez nagy valószínűséggel, ha már egy spanyol középcsapatban sem meghatározó ember. Olaszországban az ázsiai támadók egyébként sem igazán szoktak tündökölni, és eléggé kétséges az is, hogy egy ilyen aprócska, gyenge testfelépítésű srác tudna-e érvényesülni az itáliai pontvadászatban.

Ugyan minden bizonnyal a jövő nyáron lejáró szerződése miatt nem valószínű, hogy csak eget rengető összegért lehetne megszerezni, és az is bizonyos, hogy remek játékos válhat belőle, ám a fentebb említettek miatt én nem próbálnám leigazolni egy olyan időszakban, mikor minden eurómillióra szükség van. Túl nagy kockázat lenne jelenleg a megszerzése, esetleg, ha nem hosszabbít, a későbbiek folyamán felmerülhet szerződtetése.