Beharangozó – a szerkesztők a Porto elleni meccsről

juve_porto_itstime.jpgA Lazio elleni hétvégi fordítás tovább táplálja a reményt a Juventus szurkolóinak szívében, hogy a csapat nehézségek nélkül ki tudja vívni a Bajnokok Ligája indulást biztosító helyek valamelyikét, sőt mostmár a dobogó sem elérhetetlen kategória. A 25 éve dédelgetett álom, a BL-győzelem eléréséhez viszont a mai este folyamán legalább két gólos, vagy 1:0-ás győzelem szükséges az FC Porto elleni hazai mérkőzésen ahhoz, hogy Andrea Pirlo csapata tovább reménykedhessen. A Lazio szinte biztosra vehető, és az Atalanta lehetséges sorozatból való kiesése esetén a Zebrák nem kevés pénzt is szerezhetnének ebben az esetben, hiszen a TV-s jogdíjakból szeretett csapatunk részesülhetne a legmagasabb arányban, és a rendkívüli veszteségeket okozó koronavírus járvány idején, ez cseppet sem elhanyagolható szempont. A mérkőzés helyszíne a torinói Allianz Stadium lesz, ideje 21:00, és az M4 Sport közvetíti élőben. A találkozó játékvezetője az ismert holland szaktekintély, Björn Kuipers lesz.

Ahogy az Inter elleni mérkőzés során már megtapasztalhattátok, most a szerkesztők mondják el, hogy mit várnak a mérkőzéstől, a csapattól, az edzőtől, és hogy milyen esélyeket gondolnak a továbbjutást illetően.

JuventusFanatikus: Kissé félve gondolok erre az összecsapásra, mert az odavágó eredménye nem olyan vészes, de mégis érezni lehet még a szívünkben a Lyon és az Ajax ellen szerzett sebeket. A portói mérkőzés emléke még tovább ront a helyzeten, arról nem is beszélve, hogy azóta sem áll sokkal jobban a csapat szénája, még ha szombaton egy jobbnak mondható produktummal sikerült elverni a Laziót. A szezon legfontosabb mérkőzésére készülünk, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis ez az összecsapás meghatározhatja a klub jövőjét is. Ha ma Torinóban nem jön össze a továbbjutás, akkor az gazdaságilag komoly csapás lenne, és Andrea Pirlo helye a kispadon is igencsak megkérdőjeleződik. Nincs könnyű helyzetben a Maestro, mert az ellenfél egy taktikailag rendkívül jól felkészített, sok arcú, motivált együttes, viszont a minőség kétségtelenül Juventusnál van. Véleményem szerint ez lehet a döntő, de erre hagyatkozni hatalmas hiba volna. Ha Pirlo ugyanazt a hibát követi el, mint Allegri és Sarri, hogy a BL kieséses szakaszában csak Ronaldóra játszik a Juve, akkor közelebb kerülünk a kieséshez, mint nélküle. Bonucci és a Mister is arról beszélt, hogy nem kell kapkodni az elején, ami igaz is, de nem is szabad hátul gurigázni, mert ahogy fogy az idő, úgy válik egyre védekezőbbé a Porto. A 4-4-2-t semmiképp nem tanácsos alkalmazni,, ezúttal a 3-4-1-2-es hadrenddel kell kell kiállni. Én az alábbi kezdőnek szavaznék bizalmat: Szczęsny - Demiral, Bonucci, Alex Sandro - Cuadrado, Arthur, Rabiot, Chiesa - McKennie - Morata, Ronaldo. Kemény meccsre számítok, de természetesen mi mást mondhatnék, mint, hogy bízom a Juventus győzelmében, még ha tartok is a találkozótól. Tippem: 2-0

Edy77: Az Inter elleni kupavisszavágón kezdtek el látszani a januári felfutás utáni hanyatlás első jelei, amik aztán fokozódtak a Napoli és a Porto elleni vereségek alkalmával, de a Hellas és a Spezia elleni összecsapások is nézhetetlen játékot hoztak. A portugálok ellen a minden elképzelést nélkülöző játékot még elképesztő egyéni hibák is tarkították, így csak az egyetlen épkézláb akciót góllal befejező Federico Chiesának köszönhető, hogy ma még valós továbbjutási esélyekről beszélhetünk. Illetve ezen felül a pont Chiesa esetében felfedezhető, megalkuvást nem ismerő játéknak, Cristiano Ronaldo egyenes kieséses szakaszban szerzett rendkívüli tapasztalatának, és eredményességének, és a Lazio ellen mutatott, szintén megmagyarázhatatlan egyéni ballépés utáni, egymást kisegítő, feltétlen győzni akarást előhúzó, már már spirítót idéző csapatjátéknak.

Ha ugyanilyen mentalitással fog küzdeni a gárda, és ilyen egymásért mutatott kiállás lesz megfigyelhető, természetesen a védekezési hibák nullára redukálása mellett, akkor akármilyen jó csapat is a portugál bajnok, semmi esély nem mutatkozhat az ő továbbjutásukra. Ha viszont a helyzeteket kialakítani képtelen, és azokat rossz százalékban kihasználó Öreg Hölgy lép majd pályára, és/vagy teljesen hasznavehetetlen edzői elképzelések nehezítik a csapat dolgát, úgy akár még a kettős vereséggel való kiesés sem elképzelhetetlen. Viszont én személy szerint bízom benne, hogy a januárban látott védekezés köszön majd vissza ma a pályán, a hétvégén megcsodált támadási kedv mellett, és ebben az esetben néhány kiváló egyéni teljesítménnyel párosulva, a mi csapatunk lesz az aki várhatja a negyeddöntő sorsolását.

Andrea Pirloval, és az elképzeléseivel kapcsolatban, szeptember óta óriási lelki hullámvasút figyelhető meg a szurkolók részéről, de a mai este folyamán neki is fel kell nőnie a feladathoz, és a megfelelő játékosokat a megfelelő poszton játszatva, az ellenfél gyengeségeit  kihasználni tudó, és a saját erényeit leginkább erőltetni képes felállást választva kell pályára küldenie az együttest. A szombaton látottakra alapozva én úgy gondolom, hogy 60-40% a hazai továbbjutás esélye, számszerűleg 3:0-ra tippelek, hozzátéve azt, hogy egy korai Juve gól alapjaiban alakítaná úgy a játék képét, ami a Porto szempontjából lenne felettébb hátrányos. Dejan Kulusevski helyén természetesen CR7 kezdőcsapatba állítását jósolom, de ezen kívül nem várok nagy átalakítást a kezdő 11-ben.

Consminor: Egy európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában találkoztunk egy portugál együttessel, melynek a játékosállománya papíron gyengébb a mienknél, így mi vagyunk a párharc esélyesei, ráadásul az odavágót idegenben játszuk, mely szintén nekünk kedvez. Az első mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedtünk, azonban idegenben ez nem rossz eredmény, elég a visszavágón csak egy gólt szereznünk és meg is van a továbbjutás, mi bajunk lehet? Ismerős a párhuzam? Nos, a fenti események íródhattak volna szűk három héttel ezelőtt is, azonban a szóban forgó párharc a Juventus-Benfica EL-elődöntő 2014-ből. A visszavágó estéjén, május 1-jén, óvatos optimizmussal ültem be egy Milanista barátom társaságában a Budapest 7. kerületében található Galéria Sörözőbe, hogy kiszurkoljuk a továbbjutást. Habár a bajnokságon belül történelmi rivális csapatoknak szurkolunk, egymás csapata iránt meg van a kölcsönös tisztelet, ezen felül nemzetközi színtéren minden olyan olasz csapat továbbjutásáért szorítani szoktunk, melyet nem Football Club Internazionale Milanónak hívnak. Az első hiba már közvetlenül a visszavágó kezdete előtt jelentkezett, ugyanis a pultnál kikértem az első sör+Unicum kombót, melyet „A győzelemre!” jelszóval felhajtottunk. Az azóta reprezentatív minta azt az eredményt mutatja, hogy ezen rituálénknál az aktuálisan támogatott csapat nagy valószínűséggel számára kedvezőtlen eredményt ér el, legyen szó az olasz válogatott vb-selejtezőjéről a svédek ellen, vagy a magyar nemzeti tizenegy soron következő összecsapásáról. Sajnos most sem történt másképp, mint ismert, Conte fiai kilátástalan labdagyömöszöléssel (ún. passzív labdabirtoklási fölénnyel) gól nélküli döntetlennel kiestek, és a Juventus elszalasztotta annak lehetőségét, hogy hazai pályán, saját közönsége előtt nyerhesse meg az Európa-ligát, némiképp kozmetikázva a szégyenletes kiesést a BL-csoportkörből.

Ezúttal óvatos optimizmus helyett visszafogott reménykedéssel fogom figyelni a találkozót. Valljuk be, az elmúlt hetek játékának és a sérültek számának fényében simán benne van a kiesés. Portóban mind taktikailag, mind mentálisan agyon lett verve a csapat, a Chiesa szépítő találatáig látott események beletartoztak az általam látott öt legrosszabb Juventus-performansz közé. Szerencsére ennek ellenére is van mibe kapaszkodnom, ugyanis néhány sérült játékos visszatérésével egyértelműen nőttek Pirlo variációs lehetőségei. Morata vírusfertőzése óta meglepően jó teljesítményt nyújt, fontos gólokat szerzett az elmúlt két mérkőzésen, Arthur is szerepet kapott néhány percre a Lazio ellen, habár őt még kissé féltem ilyen hosszú kihagyás után a kezdőbe jelölni, főleg egy ilyen fontos mérkőzésen, de sajnos nincs más variáció, ha a Maestro mindenképp akar ragaszkodni a hátulról építkezős, presszinget kijátszó taktikájához. Ehhez kapcsolódóan sok múlik majd szerintem azon, milyen szellemiséggel lépnek a portugálok a pályára. Az tisztán látszik, hogy a Juventus nem tud mit kezdeni a csapatok intenzív letámádásával, egy Spezia-erősségű csapat kijátszása is komoly problémákat okoz. Ha a Porto az első mérkőzésen tapasztalható agresszióval kezdi a visszavágót, lehetnek még gondjaink, azonban ha az eredményt jönnek védeni, jó eséllyel bekotorunk egyet. Ebben az esetben mindenképp favorizálnám az átlövéseket, azonban a rendelkezésre álló játékosok közül talán egyedül Chiesáról várhatjuk ezt el, illetve természetesen Ronaldótól, de ő ugye elég hitvány formában van hetek óta, habár joggal reménykedhetünk benne, hogy BL-módba kapcsol most, hogy igazán nagy a tét. További bizakodásra ad számomra okot, hogy a  Lazio elleni mérkőzésen talán először láttuk igazán az Edy által is említett spiritót a csapaton a szezon során, ezzel a hozzáállással kell pályára lépni, csúszni-mászni minden egyes labdáért. Kíváncsi vagyok, Pirlo mennyire fog ragaszkodni a – javarészt kényszer szülte – taktikai változtatásaihoz, benne is bízom abból a szempontból, hogy az eddigi oda-visszavágós kupapárharcokban viszonylag jól reagált a második mérkőzésekre, hátha ezúttal is így lesz.

Az első mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedtünk egy tőlünk esélytelenebbnek tartott portugál együttestől, azonban idegenben ez nem rossz eredmény, elég a visszavágón csak egy gólt szereznünk, és meg is van a továbbjutás, mi bajunk lehet?  Az biztos, hogy most senkivel nem fogok a győzelemre koccintani a mérkőzés előtt! A tippem egyébként 2-0.

simoni: Ugyan a BL idei kiírásában finoman szólva sem nekünk áll a zászló (a fogadóirodák 17-19-szeres pénzt fizetnek jelenleg a végső győzelmünkre, ami olyan 5-6%-os esélynek felel meg), mégis talán a szezon legfontosabb mérkőzése áll előttünk. Ugyanis, ahogy arra a bevezetőben már utaltunk, a jelenlegi megtépázott anyagi helyzetében a klubnak égető szüksége van a továbbjutással járó bevételekre. A tavalyihoz hasonló újabb korai búcsú könnyen keresztülhúzhatja a nyári mercatót illető terveket, azt pedig aligha kell részleteznem, hogy ez milyen következményekkel járna a versenyképességünkre nézve már rövid távon is.

A tét tehát eleve nem kicsi, bár a BL kieséses szakaszában való szereplésnek önmagában elég motivációt kellene szolgáltatnia, hogy a játékosok kitegyék a szívüket-lelküket a pályára. Bízzunk benne, hogy a Lazio elleni meccs nem merítette ki a spirito-készleteket, de hogy őszinte legyek, vannak azért kétségeim ezzel kapcsolatban, mivel láthattuk-láthatjuk, hogy mennyire ingadozó a gárda teljesítménye, mentális állapota a szezon folyamán.

Az első meccs alapján az mindenesetre nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a holnapi meccs nem lesz sétagalopp. A Porto egy masszív, szervezett, harcos társaság, akik az ellenfél tizenhatosánál sem jönnek zavarba. Ezért kulcsfontosságú lenne, hogy mi szerezzük az első gólt. Onnantól nyeregben vagyunk, és kontrollálhatjuk a meccset. Ellenkező esetben viszont aligha várhatunk mást, mint amit annak idején Winston Churchill is ígért a népének: vért, verítéket és könnyeket...

Tippem: a rendes játékidőben nyerünk 2-1-re, majd a hosszabbításban továbbszenvedjük magunkat.

Hollóka: Nehéz bármit is megfogalmaznom a mai összecsapással kapcsolatban (és nem csak azért, mert előttem szinte mindent elmondtak, amiről a találkozó kapcsán szót lehet ejteni :D), mivel a biztató januárt követően kisebb (valljuk be: inkább nagyobb) összeomlás következett be szeretett csapatunknál. A februárt sokkal inkább kilátástalan mérkőzések, megmagyarázhatatlan pontvesztések, kiábrándító egyéni- és csapatteljesítmények jellemezték, ezek pedig nem sok jót ígérnek a közeljövőre nézve sem. Véleményem szerint az Öreg Hölgy jelen pillanatban vitathatatlanul gödörben van, a teljesen halott játékot pedig mesterünk, Andrea Pirlo utóbbi időben minimum megkérdőjelezhető döntései fűszerezik. E szituációban egyedül a jó öreg Spirito menthet meg bennünket az előző két idényben tapasztalt totális kudarctól. Úgy vélem, egy ekkora klubnál – az aktuális helyzettől függetlenül – minimális követelmény lenne, hogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe kvalifikálja magát, ha pedig ez valamilyen oknál fogva (na nem a bíró, a gyep, illetve a csillagok különösen rossz együttállása, vagy Pirlo hajának fésületlensége miatt) nem következne be, ideje lesz útilaput kötni egykori futballikonunk edzőként labdába egyelőre nem sokszor rúgó talpára.

Ennek ellenére természetesen bizakodom, ám annak fényében, hogy a Scudetto minden bizonnyal a heti egy mérkőzést játszó, s minden eddiginél jelentősebb erőt képviselő ősi rivális Interé lesz májusban, a legrangosabb európai sorozatban kell, sőt kötelező olyan menetelést produkálni, ami elejét veheti annak, hogy az elmúlt tíz esztendő legrosszabb idényeként kelljen visszatekintenünk a 2020/21-es szezonra. Magyarán, a csapatot nem a Supercoppa Italiana bezsebelése, vagy a Coppa Italia (teszem hozzá: esetleges) felemelése fogja megmenteni a bajnokság elúszása mellett, hanem egyedül a nemzetközi kupaporond szolgálhat mentőmellényként a fuldokló Bianconerinek. A portugálok után természetesen minden egyes forduló ajándék lenne, azonban  mindent összevetve, a legjobb nyolc közé való sikeres továbbjutás a legkevesebb, amit a srácok és trénerük megtehetnek, legfőképpen saját becsületük megőrzésének érdekében. 

Tippem: kínkeserves mérkőzésen megsemmisítjük ellenfelünket, mégpedig 1-0 arányban.

A Sky Sport Italia szerint az alábbi kezdőcsapat fog pályára lépni a ma esti összecsapáson:

juve_porto_pred_lineup.jpg