Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

juve_logo.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

A Primavera-csapat a forduló előtt a dobogó legalsó fokán foglalt helyet, és a két pozícióval mögötte elhelyezkedő SPAL gárdájához látogatott, hogy a következő kezdő tizeneggyel felállva 1-0-ás vereséget szenvedjen, melynek eredményeképp az eredetileg egypontos lemaradással bíró hazaiak felugrottak a tabella második helyére, a Zebrák pedig hátracsúsztak a negyedik pozícióba. Andrea Bonatti nem maradt a Fiorentina ellen nyerőnek bizonyuló 4-3-1-2-es felállásnál, hanem a 4-2-3-1-et választotta, és ez a fentiek ismeretében nem bizonyult helyes döntésnek, mivel e kudarc a folyományaként az első helyezett Romához képest már 5 pont hátrányba került az együttes. A meccs első helyzete a vendégek kapuja előtt alakult ki, de Giovanni Garofani kapus óriásit védett, majd egy tizenegyes gyanús helyzetet reklamáltak a SPAL játékosai, de a későbbiekben áttevődött a játék a hazai kapu elé, ami helyzetekben is megmutatkozott, miközben mindkét gárda szerzett egy-egy szabálytalan gólt. A 0:0-ás félidőt követően a hazaiak az első lehetőségükből megszerezték a vezetést, Luca Moro révén, egy gyönyörű kiugratást követően. A lüktető iramú második félidőben nyomott az ezúttal narancssárga mezben játszó Juventus, de igazán nagy helyzete csak a kapufáig jutó ferrarai csapatnak volt.

A tegnapi napon az Öreg Hölgy női együttese is pályára lépett saját bajnokságában, magabiztos sikert aratva egyik legnagyobb ellenfelével szemben. Lányaink a legnagyobb idei rivális Milan csapatát fogadták, tudván, hogy egy esetleges hazai győzelem esetén a bajnoki riválisok erejét, illetve a csapat eddigi teljesítményét ismerve, gyakorlatilag majdhogynem aranyérmesnek tekinthetnék magukat.  A csapat nem is bízta a véletlenre a dolgot, mivel tükörsima, 4:0-ás győzelemmel jelezte, hogy a zsinórban aratott bajnoki címek tekintetében fel szeretné venni a kesztyűt a fiúkkal. Rita Guarino együttese az alábbi összeállításban lépett pályára a találkozón.

Az olasz támadó, Barbara Bonansea már a 8. percben megszerezte a vezetést, egy jobb oldali beadás után a tizenhatoson belül lefejelt labdát vett át, és hét méterről lőtte a labdát a kapus mellett a hálóba.  Aztán a 26. percben Lina Hurtig, a svéd válogatott csatára egy gyönyörű Bonansea szóló utáni kiugratással nyargalt a kapuig, és a kapussal szemben állva 11 méterről nem is hibázott.. A második félidőben a rivális nem tudott közelebb kerülni, sőt az utolsó 10 percben,  előbb a húsz éves cseh válogatott csatár, Andrea Stašková talált be Zamanian Bakhtiari baloldali külsővel adott passza után,  aztán a huszonegy éves  Arianna Carusónak ugyancsak ő készítette le lövésre a játékszert, és az olasz játékos 15 méterről gyönyörű mozdulattal lőtt a hosszú sarokba. A siker értékét növeli, hogy 5 kaput eltaláló lövésből született meg a 4 találat, és három gólokért felelős játékos is be tudott találni. Jelen pillanatban hét meccsel a kiírás vége előtt a fekete-fehérek előnye 6 pont a milánóiakkal szemben, úgy, hogy oda-vissza legyőzték a riválist, és 15 mérkőzés után, pontveszteség nélkül vezetik a táblázatot. A következő erőpróba jövő héten szombaton, a 4. helyezett Roma vendégeként vár a hölgyekre.

A Serie C hetedik helyén tanyázó U23-as alakulat a héten két összecsapást is játszott, melyek közül az elsőn 2-1 arányban győzte le a látogatóba érkező Novara gárdáját. Az alábbi kezdőcsapattal pályára lépő, Lamberto Zauli edzette együttes a 24. percben szerezte meg a vezetést Andrea Brighenti góljával, azok után, hogy az első tíz percben a hazai hálóőr, Timothy Nocchi kétszer is hatalmasat védett. A 33 esztendős csatár egy szöglet utáni kavarodás után passzolt közelről a kapuba. A 40. percben a Novara támadója, Marco Zunno egy védőkről lepattanó labdával lépett ki, és higgadtan gurított a kapus mellett a hálóba. Az 51. percben egy teljesen felesleges, félpálya közeli szabálytalanság miatt a kékek középhátvédje, Davide Bove megkapta a második sárga lapját, így emberelőnybe került a bianconero csapat. Ennek ellenére nem sorjáztak a lehetőségek, mígnem a 92. percben, egy 16-os előtt ide-oda pattogó labdára a télen szerződtetett Marley Aké csapott le, és körülbelül 14 méterről hatalmas erővel bikázott a kapuba. A Juventus továbbra is a hetedik pozícióban tanyázik 43 pontot gyűjtve, míg ellenfele a 14. helyet foglalja el, a tabellát a Como csapata vezeti 55 egységgel.

A B-csapat második találkozóján tegnap 17 órától a 10. helyezett Grosetto vendégeként szólíttatott a gyepre, a következő kezdőcsapattal a pályán, s ha csak nehezen is, de az Alejandro Marqués helyett, a szünetben csereként beálló, 18 éves Cosimo Marco Da Graca 86. minutumban szerzett góljával haza is vitték a három pontot. A fiatal játékosnak ez volt az első találata az U23-as együttesben. A mérkőzésen legfőképp a hazaiak alakítottak ki kisebb helyzeteket,  a vendégek nagyon ritka esetekben jutottak csak lövéshez. Ezek után jött el a nyolcvanhatodik perc, amikor a Grosetto védői a saját térfelük közepén veszítettek játékszert, és a szélen meginduló Fabio Miretti középre adott labdájára Da Graca érkezett, majd hét méterről estében a kapuba lőtt. A hátralévő pár perc már nem volt elég a hazai egyenlítésre, így maradt a kiszenvedett egy gólos siker. A csapat ugyan ezzel a győzelemmel is maradt a hetedik helyen, de sikerült közelebb zárkóznia az élmezőnyhöz, jövő vasárnap pedig a 14. helyezett Pergolettese ellen folytathatják a pontok gyűjtögetését.