Juve-Spezia – Az edzők értékelése

img_20210302_200122.pngAz olasz bajnokság huszonötödik fordulójában a Torino és a Lazio elhalasztott összecsapása miatt elsőként a címvédő Juventus léphetett pályára a sorozat együttesei közül, az Öreg Hölgy pedig ezúttal hazai környezetben mérkőzött meg a bajnokság tizenötödik helyén álló Spezia alakulatával, mely mérkőzés emiatt, illetve a Scudettóért folyó harcból kifolyólag kötelező győzelemnek számított a Bianconeri számára. A fekete-fehérek teljesíteni is tudták a velük szemben támasztott elvárást, ugyanis Álvaro Morata, Federico Chiesa, valamint Cristiano Ronaldo találataival 3-0-ás győzelmet arattak a vendégekkel szemben.

A találkozót követően a szokott módon a két csapat edzői is értékelték a látottakat az olasz sportsajtónak, s míg a hazaiak mestere, Andrea Pirlo mindenekelőtt csapatának szűkös lehetőségeit emelte ki, addig a Spezia trénere, Vincenzo Italiano elsősorban a játék képe, s az eredmény közötti különbséget hangsúlyozta.

"Lassan kezdtük az összecsapást, ami a fáradtságunk egyenes következményének mondható, ám szerencsére inkább fizikai, mintsem mentális szempontból érezzük magunkat kimerültnek, mely teljesen normális tényező, ha ennyi mérkőzésen kell pályára lépned igen rövid időn belül, ráadásul úgy, hogy szinte kizárólag ugyanazokat a futballistákat vetheted be" – kezdte mondanivalóját a Maestro a Sky Sport Italia kérdésére.

"Megpróbáltuk minden tekintetben irányítani az összecsapást, a cserék beküldésével pedig újult erővel vezethettük a támadásainkat, melyben a frissebb labdarúgók hatalmas szerepet játszottak. Általuk sokkal élesebbé váltunk, ebből fakadóan pedig azonnal ki tudtuk használni az előttünk adódó gólszerzési lehetőségeket. Rendkívül fontos volt, hogy a feljebb húzódjunk középpálya területéről, mivel ennek révén több esélyünk nyílt az üres területek kihasználására.

Elsősorban a széleken igyekeztük vezetni az akcióinkat, majd megpróbáltuk a tizenhatoson belülre juttatni a labdát, hogy a csatárainknak már csak befejezniük kelljen a támadásokat, melyre rajtuk kívül a szélsők, valamint ritkább esetben a szélső védők is képesek lehetnek, ha a helyzet úgy kívánja.

Az első félidőt követően azt tanácsoltam a játékosokat, hogy végezzenek több labda nélküli mozdulatot és futást, valamint arra is megkértem őket, hogy igyekezzenek magasan tartani a védelmet. A második játékrészben mindkét elképzelés nagyszerűen működött, s úgy vélem, mindezen ötletek nagy szerepet játszottak a győzelem elérésében is.

A teljes találkozón a széleken való akciókra, valamint az egy az egy elleni szituációk kialakítására törekedtünk, hiszen úgy véltük, hogy ezekkel megfojthatjuk a Spezia letámadását. E tekintetben végső soron sikerrel is jártunk, mindemellett pedig ellenfél játékosait a meccs nagy részében szoros védekezésre tudtuk kényszeríteni."

A találkozón számos játékos nyújtott jó teljesítményt, ám közülük is kiemelkedett a csereként pályára lépő Federico Bernardeschi, aki Juventusban töltött pályafutásának egyik legjobb összecsapását játszotta, ekképp az egykori középpályás róla, s az olasz néhány további csapattársáról is szót ejtett. 

"Federico Bernardeschinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiváló szélső védő váljon belőle, mivel nagyszerű állóképességgel bír, jó labdákat oszt ki a társainak, illetve nagy munkabírással rendelkezik, azonban a védekezés terén nyilvánvalóan további fejlődésre van szüksége.

Álvaro Morata korábban egy igen kellemetlen vírusfertőzéssel küzdött, egy olyan betegséggel, mely miatt sokszor gyengének érezte magát, sőt nem egyszer állt az eszméletvesztés határán. Mikor azonban beállt, azonnal képes volt változtatni a találkozó állásán, bebizonyítva, hogy Andrea Pirlo együttesének mindenképpen szüksége van egy középcsatárra.

Álvarót mindenekelőtt a jellemzői miatt kívántuk megszerezni, mivel képes az üres területeken való felfutásra, a gólszerzésre, illetve a hatékony csapatjátékban való részvételre is. Sajnos az utóbbi hetekben kevés alkalommal állt rendelkezésünkre, ám bízunk benne, hogy a helyzet hamarosan változni fog, ami igaz más labdarúgókra is, akik remélhetőleg a következő napokban visszatérhetnek az alakulatunkhoz.

Matthijs de Ligt némi fájdalmat érzett a bemelegítés során, miután a Verona elleni szombati meccsen kisebb rúgást kapott, így végül nem kockáztattuk a szerepeltetését. Mindenképpen ki fogjuk értékelni az állapotát, azonban nagyon erősen bízunk benne, hogy a Porto elleni visszavágóra rendelkezésünkre állhat majd.

Weston McKennie szintén nem teljesít a tőle elvárt módon, mivel hetek óta nem érzi jól magát, egyszerre pedig legfeljebb 45-60 percet tud játszani, ám ma muszáj volt pályára küldenünk, hiszen igen korlátozott erőforrásokat vethetünk be az utóbbi időben.

Remek keretünk van, ám sajnálatos módon mostanában nem tudtunk annyi változtatással élni, mint amennyivel szerettünk volna, mivel ennyi sérült játékossal igen nehéz hatékonyan forgatni a csapatot, illetve felfrissíteni az együttest az adott megmérettetések során."

A Maestro végezetül arról beszélt, hogy csapata továbbra is bajnok szeretne lenni, ám elmondása szerint az Inter és a Juve közötti szakadék áthidalása nem jelent könnyű feladatot, mivel a két klub az építkezés más fázisában tart.

"A közöttünk lévő szakadék jelen pillanatban egyedül pontokban fejezhető ki, s kizárólag ez választ el bennünket egymástól. Tisztában vagyunk vele, hogy a szezon további része egy hosszú versenyfutásról, mondhatni egy nagy hajszáról fog szólni, mivel az Inter immár két esztendeje futballozik egy jól átgondolt szemlélet mentén, míg mi csak augusztusban fogtunk bele projektünk felépítésébe. Ennek ellenére továbbra is bajnokok szeretnénk lenni, melynek eléréséért minden tőlünk telhetőt megteszünk majd" – összegzett Pirlo.

italiano_spezia_image.jpgA Spezia mestere, Vincenzo Italiano kollégájával ellentétben csalódottan nyilatkozott együttese vereségét követően, mely leginkább annak köszönhető, hogy véleménye között a felek jóval közelebb álltak egymáshoz a játék képét illetően, mint ami a végeredményből leolvasható.

"Sajnálom, hogy nem értük el a célt, amiért idejöttünk, különösen annak fényében, hogy egy órán keresztül kiválóan futballoztunk, majd ezen idő fele alatt három gólt kaptunk. Az eredmény messze nem tükrözi a mérkőzés képét, mivel ha az előbbi alapján ítélnék meg a teljesítményünket, sokkal közelebb állnánk a Juventushoz" – értékelt keserűen a Sky Sport Italiának.

"Gyakran kerültünk a tizenhatosuk környékére, s kétszer-háromszor sikerült is olyan helyzeteket kialakítanunk, melyek révén valós esélyünk nyílt a gólszerzésre, azonban miután tíz perc leforgása alatt két találatot lőttek ellenünk, kiütközött a minket kísérő fáradtság, s pszichológiailag is nagy hátrányba kerültünk.

Ennek ellenére edzőként elégedettnek kell lennem a ma látottakkal, mivel ez a produkció nagy magabiztosságot ad számunkra a jövőre nézve, hiszen, ha ezen felfogásban futballozunk a hátralévő tizenhárom összecsapásunkon, nagyszerű idényzárás áll előttünk.

Kiválóan játszottunk, s meggyőződésem, hogy ha védekező szellemiséget alkalmazva álltunk volna ki az Öreg Hölgy ellen, az ellenfél akár hat gólt is szerezhetett volna a három találat helyett. Természetesen akadtak utólag sajnálatra méltó pillanatok is, hiszen a Juve első góljánál a labda éppen, hogy a kapufa mellett gurult a hálóba, ami nem először fordul elő velünk idén. Pontosan tudtuk, hogy Bernardeschi hova fogja adni a játékszert, ám mégsem voltunk képesek megakadályozni a gólt.

Andrea Pirlót továbbra is csodálatos embernek, s nagyszerű barátomnak gondolom. Remélem, hogy sikerekben és trófeákban gazdag pályafutás áll előtte, ám jó előjelnek számít, hogy még csak pár hónapja dolgozik trénerként, s máris begyűjtött egy serleget" – mosolygott az olasz szakember.

 A mérkőzés összefoglalója: