Capello: "Dybala hiányzik a Juventusból"

capello_on_juve_barca.jpgA Juventus egykori trénere, Fabio Capello a tegnapi nap folyamán hosszabb, s meglehetősen érdekes nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben többek között arról beszélt, hogy a Bianconeri egy rögbicsapatra hasonlított a Porto ellen, valamint kijelentette, hogy Andrea Pirlo együttese sokkal gyengébb, mint Massimiliano Allegri és Maurizio Sarri alakulatai.

Az ismert olasz mester mindenekelőtt az Öreg Hölgy idei keretét igyekezett összehasonlítani az előző évek csapataival, elmondása szerint pedig a Zebrák gyengeségének oka mindenekelőtt a középpálya alacsony minőségében rejlik, majd leszögezte, hogy a jelenlegi Juventus Paulo Dybala hiányától szenved leginkább.

"Hogy Pirlo csapata erősebb-e, mint azon keretek, melyek Allegri és Sarri rendelkezésére álltak? Véleményem szerint nem, sőt Andrea határozottan gyengébb játékosanyaggal gazdálkodhat, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a középpályán igen kevés minőségi labdarúgóval bír. A két középső középpályás, Rodrigo Bentancur, valamint Adrien Rabiot egyszerűen nem ütik meg a kívánt szintet, ez pedig az egész csapatra nagy hatással van" – kezdte mondanivalóját a Tuttosportnak adott interjújában.

A szakember, aki az olasz rekordbajnok mellett többek között az AC Milan, az AS Roma, valamint a Real Madrid mestereként is tevékenykedett, úgy véli, hogy egyedül Federico Chiesa képes különbséget jelenteni a Juve mostani futballistái közül.

"A Juventus jelenlegi keretéből szinte kizárólag csak Federico Chiesa tud különbséget teremteni a csapat mérkőzésein, aki annak ellenére, hogy a Torinóban töltött első hónapjaiban nehezen illeszkedett be, mostanra megmutatta valódi képességeit, bizonyítva, hogy valódi klasszis. Chiesa mellett Cristiano Ronaldo képes differenciát jelenteni, a többiek azonban messze le vannak maradva mögöttük. 

Véleményem szerint Paulo Dybala rendkívül hiányzik ebből az együttesből, mivel ő az egyetlen, aki képes valódi erőt kifejteni a széleken, s egyedül ő képes betölteni Chiesa szerepét, azaz a cseleivel és a beadásaival szolgálni együttesét. Ha egészséges, akkor Juan Cuadrado is képes erre, azonban ennek a csapatnak alapvető hiányosságai vannak. Például, túlságosan lassan járatják a labdát, mely tökéletesen megmutatkozott a Porto ellen, mikor előremutató passzok helyett inkább egy rögbire emlékeztető futballt játszottak, oldalra irányuló átadásokkal.

Tisztában vagyok vele, hogy Arthur hiánya nagy érvágás ebből a szempontból, azonban minden játékosnak képesnek kellene lennie olyan passzokra, mint melyeket a brazil szolgáltat a csapattársainak. A portugálok ellen senki sem tudta megjátszani Ronaldót, aki ugyan talán fekete-fehér szerelésben töltött pályafutásának legrosszabb meccsét játszotta, néhányszor igazán megkaphatta volna a labdát, mikor felfutott az oldalvonalak mellett."

Mint ismert, az Öreg Hölgy számos sérülttel küzd, mely helyzet főként a támadósor tekintetében jelent égető problémát, Capello szerint pedig a Pirlo rendelkezésére álló két, Cristiano Ronaldo mellett szerepeltethető támadó, azaz Dejan Kuluševski és Álvaro Morata, eltérő jellemzőik miatt teljesen összehasonlíthatatlanok.

"Kuluševskit és Moratát nem lehet párhuzamba állítani egymással. A spanyol minden feladatot ellát, amit egy csatárnak kell, míg a svédnek egyszerűen nem szabadna ebben a szerepkörben futballoznia. Kuluševski remek játékos, ám akkor tud igazán kibontakozni, ha a jobb oldalon szerepel, ahol a labda átvétele után szabadon elindulhat befelé, majd a szükséges koncentrációval gólt szerezhet."

Az utóbbi időben a Sky Sport Italia szakértőjeként tevékenykedő egykori tréner úgy véli, hogy a Maestro a korábban tapasztalható kíséreti fázison túllépve megtalálta a csapathoz leginkább illeszkedő stílust, ám egyes labdarúgók hiányában nem tudja véghez vinni elképzeléseit.

"Pirlo igen sokat kísérletezett, mire eljutott a mostani állapothoz. Úgy gondolom, hogy mostanra sikerült megtalálnia a Juventushoz illő futballt, azonban néhány sérült játékos hiányában nem tudja megvalósítani ezen ötleteit. Mindazonáltal a Bianconeri igen kétarcú ebben az idényben, mivel egyes összecsapásokon, ha csak 20-30 percen keresztül is, de magas szintű futballt mutattak be, míg más találkozókon konkrét elképzelések nélkül, lassú labdajáratással játszottak.

Utóbbi stílus azonban nem kizárólag rájuk jellemző, mivel mindegyik olasz csapat hasonlóan futballozik a Bajnokok Ligájában. Míg más bajnokságok együttesei a labdaátvételt követően már tovább is passzolják a játékszert, gyors futballt megvalósítva, a Serie A-ból érkező alakulatok körülményesen, továbbá igen sok hibával szerepelnek Európában" – zárta szavait Capello.