Olasz városok, stadionok 4. rész – Verona és a Marcantonio Bentegodi stadion

legjobb 10 dolgom van, és látni Verona | Éjszakai városlátogatásOlaszország híres a szépségéről, a gasztronómiájáról, a történelmi nevezetességeiről, a legendás városairól, a futballjáról, és természetesen a labdarúgócsapatok kultikus stadionjairól. Magyarországon is számtalan Juventus-szurkoló él, akik valamilyen okból nem tehetik meg, hogy elutazzanak akár városnézésre, akár focimeccsre Itáliába, de mégis szeretnének többet tudni arról, hogy szeretett csapatuk milyen arénákban lép pályára, és ezek milyen múlttal rendelkeznek. Ha valaki meg már járt valamelyik városban, illetve stadionban, annak is talán szép emlékeket ébreszthet az ezeket bemutató sorozatunk. A következő hetekben elmerülünk ezeknek a híres-hírhedt létesítményeknek a megismerésében.

Verona az észak-itáliai Veneto régió Verona megyéjének közigazgatási központja. Az ősi település és a modern városközpont az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik. Az észak-olaszországi, 265 ezres lakosságszámú Verona Északkelet-Olaszország harmadik legnagyobb városa.  Felemelkedését leginkább az tette lehetővé, hogy kereskedelmi utak csomópontjában fekszik. Állt római, majd gót, végül pedig longobárd fennhatóság alatt is, míg később, Nagy Károly uralkodása alatt királyi központ lett. Híres előkelői a  San Bonifacio-család, akik idejében már önkormányzati vezetés alakult ki.  Nagy Lajos király révén van magyar vonal is történetében, hiszen az uralkodó, első olasz hadjárata során Nápoly felé vonulva érintette Veronát, ahol a város ura, Mastino della Scala nagyon szívélyesen fogadta. Ekkortájt érkezett Veronába a pápa megbízásából a híres költő, Francesco Petrarca is, hogy lebeszélje Mastinót a magyar királlyal való szövetségről. Így elképzelhető, hogy Lajos és a nagy költő személyesen is találkozhattak. Később volt úr itt Velence, a német-római császár, Napóleon és az osztrákok is, míg végül a város 1866-ban az olasz királyság fennhatósága alá került.

A veronai egyetem kiemelkedő oktatási intézménye az országnak, míg szülöttei közül kiemelkedik a költő Caius Valerius Catullus, illetve a festő Paolo Veronese, 2017-ben pedig itt hunyt el a híres bluesgitáros, Rudy Rotta. A közismert nevek közül rengetegen látogatták folyamatosan a várost, a teljesség igénye nélkül többek között Dante Alighieri, Johann Wolfang von Goethe, Stendhal, vagy Julius Cesar is megfordult itt.

A település Olaszország északi részének egyik fő turistaattrakciója, romantikája, középkori hangulata, rózsaszín mészkőből épült reneszánsz palotái, ősi épületei, vásárai, valamint operái miatt. Hangulata igazán elvarázsoló: Verona Európa egyik legromantikusabb városa, a szerelmesek kedvelt úti célja. Történelmi épületeinek értéke és fontossága miatt Veronának az UNESCO 2000-ben Világörökségi státuszt adományozott, ókori emlékekben Róma után az országban a második leggazdagabb. A közeli Velencéhez képest  egy nyugodtabb, pihentetőbb úti célnak tartják – ugyan itt is sok a külföldi látogató, de az egy négyzetméterre eső turisták száma kevesebb. Verona híres látnivalói, romantikája mellett a Garda-tó, Velence, Padova, és Milánó közelsége is csábító, így a város "bázisként" szolgálhat Észak-Olaszország felfedezéséhez.

Verona Opera Schedule 2019 | Arena Festival & Roberto BolleA Kr. u. 30-ra  megépült Arena Verona leghíresebb látványossága. Több mint 30 ezer néző befogadására volt képes, ma, biztonsági okokból 15 ezren látogathatják egy időben. A világ harmadik legnagyobb amfiteátruma.  Egy 1117-s földrengés az épület homlokzatának számos ókori részét elpusztította, de belső rész ép maradt. Napjainkban csodálatos opera- és színházi előadásairól nevezetes, először 1913-ban volt itt előadás, azóta pedig minden nyári szezonban tartanak itt rendezvényeket, a két világháború időszakát kivéve. Hasonló típusú és szintén  híres látnivaló a Kr. e. I. században épült ókori római színház, a Teatro Romano, amit 1830-ban tárták fel, ám sajnos ma már nem sok látható belőle.  Felső részéről szép rálátás nyílik a városra és a folyóra.

UNA NOTTE D'AMORE NELLA CASA DI GIULIETTA A VERONA? A városról elsőre szinte mindenkinek az jut eszébe, hogy itt játszódik a Rómeó és Júlia, ami ugyanakkor nem igaz történet, hiszen a valós események Sienában történtek. A szerző egyik legismertebb drámája mellett még két másik Shakespeare-darabhoz is a város szolgáltatja a helyszínt, ugyanis A makrancos hölgynek, valamint A két veronai nemesnek is díszletet ad. A legenda szerint a Piazza delle Erbe közelében lévő Júlia házának (Casa di Giulietta) erkélye Shakespeare Rómeó és Júliájának híres jelenetének színhelye. A valóságban ugyanakkor az írót nem ez a ház inspirálta: az épület ugyan elég régi, de az erkélyt csak 1936-ben építették hozzá, hogy turistákat csalogassanak ide. A hely mindig tele van szerelmespárokkal, (emiatt sokszor igen zsúfolt), akik magukat fényképeztetik a romantikus helyszínen, a falon pedig szerelmeslevelek ezrei lelhetőek meg. A ház udvarában egy bronz Júlia-szobor áll.

Ha már szóba került a Piazza delle Erbe, érdemes bővebben is kitérni a tipikusan olasz, négyszögletű, éttermekkel, kávézók teraszaival, kis boltokkal tarkított térre, mely Verona történelmi városközpontjának centruma. Olaszország egyik legszebb terének tartják.  A piazza körül ma is csodálatos középkori házak és tornyok láthatók. Köztük a tér nyugati oldalán lévő, 1301-ben épült, korábban kereskedelmi épületként működő Casa dei Mercanti, vagy az északi csücskében lévő, 15. századi Palazzo Maffei. A tér közepén egy lenyűgöző 14. századi szökőkút és egy 4. századi Madonna-szobor csodálható meg, valamint a 13. századi szónoki emelvény, a Capitello. A tér északi oldalán Verona egyik jelképe, a messziről látható torony, a 84 m magas, 12. századi Torre dei Lamberti áll. A toronyba érdemes  felmenni, mert a tetejéről csodálatos látvány tárul Veronára. Az órát 1779-ben telepítették hozzá. A Torre dei Lamberti 4 harangjából egy óránként megszólal, ekkor pedig különösen nagy élményt jelent az épület felső részében tartózkodni, bár a fülünket érdemes befogni.

Érdemes elmenni a Piazza delle Erbéről az Arco della Costa boltívtől elérhető Piazza dei Signorira is. Ez, a  tér szintén gyönyörű, talán szebb is, viszont annál csendesebb, kevésbé zsúfolt. Leghíresebb része a közepén lévő 1865-ös Dante-szobor, de a teret szegélyező 14-15. századi paloták is szemet gyönyörködtetőek. Feltétlenül meg kell említenünk a Piazza Brát, ami Verona, illetve egyesek szerint Olaszország legnagyobb tere. Több étterem és kávézó található itt, az északkeleti részén pedig az Arena foglal helyet. Híres épülete még a Palazzo della Gran Guardia, melynek építése 1610-ben kezdődött, de csak 1853-ban fejeződött be.  A téren áll a polgármesteri hivatal, a Palazzo Barbieri is, melyet 1836-1848 között építettek.

Castel San Pietro, VeronaÉrdemes felsétálni a Castel san Pietróig, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városközpontra. A Ponte Pietrától induló lépcsőn lehet ide felmászni. Egy magas dombon, a városközpont felett áll.  A domb mindig is fontos stratégiai pontként szolgált, ezért korábban több erőd is állt itt, de a római időkben épített vár elpusztult, majd a 14. századi kastélyt 1801-ben a francia hadsereg rombolta le.  Ma már nem is muszáj sétálni: egyszerűen, fáradság nélkül feljuthatunk a szép panorámához a 2017 közepén megnyílt (korábban 1941 és 1944 között már működő) siklóval is.

Természetesen, mint a legtöbb olasz városban, itt is megtalálható a Duomo, a veronai katedrális, amely  két korábbi templom helyére épült, melyek egy 1117-es földrengésben elpusztultak. 1187-ben szentelték fel, de ezután még hosszú ideig folytatódtak a rajta végzett munkálatok. Gazdagon, gyönyörűen dekorált belső tere a 15. századi renoválás alkalmával érte el mai formáját. A város másik ismert temploma a San Zeno Maggiore bazilika, ami sokak szerint talán Verona legszebb temploma, bár sokan Olaszország leggyönyörűbb vallási építményei között tartják számon. 1138-1398 között épült, egy régebbi, földrengésben megsérült templom restaurálásával és bővítésével. Belső részén egy csodálatos középkori, bibliai történeteket megelevenítő bronzajtó, és számos értékes műalkotás fedezhető fel. Gyönyörűek a templom rózsaablakai, és kellemes a kerengője is. A város harmadik ilyen jellegű építménye a Sant'Anastasia templom, amit a belső látványelemei miatt érdemes felkeresni.

Lo storico Ponte PietraAz Adige folyó felett átívelő Ponte Pietra, egy Kr. e. 100-ban épített híd. Négy boltívét a II. világháború végén a visszavonuló német csapatok felrobbantották, de 1957-ben, az eredeti építőanyagokból újjá lett építve, azonban még mindig tartalmaz több mint 2000 éves, valamint középkori alkotóelemeket. Kellemes élmény eljönni ide, majd átsétálni a hídon, valamint sétálgatni a szép folyóparton, ami Verona egyik legszebb részén található.

Az 1354-1376 között, egy korábbi római erőd helyére épült hatalmas vár neve a Castelvecchio, mely olaszul mindössze annyit jelent, hogy "régi kastély". A kastélyon belül gazdag múzeum működik reneszánsz és gótikus festményekkel, freskókkal, s szobrokkal. Rengeteg értékes műtárgy van itt kiállítva, ám ezekre szemet is vetett valaki, aki otthonában szerette volna csodálni őket: 2015 novemberében, Olaszország legnagyobb műkincsrablása folyamán 17 festményt loptak el innen, összesen 15 millió euró értékben, köztük Tintoretto, Rubens és Mantegna alkotásait.

A Garda-tó szépsége utánozhatatlan - TravelandHa a városban járunk, nem maradhat ki a környék legfőbb látnivalója, a  csodálatos Garda-tó megtekintése sem. Veronából mindössze 20 perc alatt vonattal vagy busszal a tóhoz lehet érni, a vonatról Desenzano del Garda-Sirmione állomáson kell leszállni. Olaszország legnagyobb tava a jégkorszakban képződött, gleccserek formálták. Különösen szép és népszerű célpont a tavi látogatáson belül Sirmione, Malcesine és Nago-Torbole. Az északi helyek inkább a csendre és nyugalomra, míg a Garda-tó déli települései a pezsgésre vágyóknak kedveznek. A  tónál található Olaszország egyik legnépszerűbb vidámparkja, a Gardaland is.

Stadio Marcantonio Bentegodi Hellas Verona | Football stadiums, Sports  stadium, Stadium architecture

Verona két csapatának, a Hellasnak és a Chievónak közös otthona a Marcantonio Bentegodi, mely épületet 1963-ban adtak át, és amit egy híres veronai tisztségviselőről neveztek el, aki a város sportéletét mecénásként támogatta. Több társával együtt az 1990-es világbajnokságra ezt a létesítményt is felújították, később pedig a torna négy mérkőzését rendezték itt. A városon belül a Piazzale Olimpia 2 szám alatt található, 39211 látogató befogadására képes, a játéktér mérete 105x68 méter. A Juventus a két gárda ellen összesen 55 alkalommal lépett itt pályára, ezen találkozókon pedig 26 győzelem, 16 döntetlen, valamint 13 vereség a mérlege. A klub jelenlegi és egykori argentin játékosai, Paulo Dybala és Gonzalo Higuaín tudtak ezekben a párharcokban idegenben legtöbbször a kapuba találni, szám szerint 3-3 alkalommal, előbbi a Hellas, míg utóbbi a Chievo ellen. A legnagyobb arányú győzelem a Chievo ellen jött össze, egy 4:0 még 2016-ból, míg az eddigi legnagyobb arányú vereség 2:0 volt ebben a stadionban, ez már többször is előfordult. A legtöbb találatot hozó találkozó egy Hellas elleni 3:3, ezt még 1992-ben játszották a csapatok.