Pirlo: "Kötelességünk harcolni"

pirlo_1.jpgA sereghajtó Crotone elleni, hétfő este aratott 3-0-ás sikert követően újabb bajnoki vár a Juventusra, ezúttal egy jóval nehezebb feladatot jelentő együttes személyében, ugyanis az Öreg Hölgy együttese szombaton 20 óra 45 perctől a Hellas Verona otthonába látogat majd, hogy rendkívül sok sérültje ellenére ott próbálja megszerezni a Scudettóért folyó harc szempontjából létszükséget jelentő három pontot.

A találkozót megelőzően természetesen a Bianconeri mestere, Andrea Pirlo is megtette mérkőzéssel kapcsolatos nyilatkozatát az olasz sportsajtó előtt, melyben többek kötött arról beszélt, hogy a bajnoki aranyérem megszerzése továbbra is a torinóiak egyik legfőbb célja, emellett pedig szót ejtett a Serie A és a Bajnokok Ligája közötti éles különbségről is.

"Úgy véljük, hogy nehéz összecsapás áll előttünk, melyben az erőnlétünk kiemelkedő fontossággal bír majd. Ivan Jurić nagyon jó futballt játszat az együttesével, sok egy az egy elleni szituációt kialakítva, s minden más tekintetben is kiválóan teljesítenek. Minden bizonnyal kemény, szenvedéssel teli mérkőzés lesz" – jelentette ki a Maestro a meccs előtti sajtótájékoztatón.

Mint ismert, a Bianconeri keretében rengeteg sérült található, ám holnap leginkább a védelem összeállítása okozhat fejtörést az egykori középpályásnak, mivel Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, illetve Danilo sem lesznek bevethetőek.

"Egyik hiányzónk sem térhet vissza holnapra, ekképp alternatív megoldásokhoz kell folyamodnunk. Radu Drăgușin jó opciót jelenthet a védelem tekintetében, így könnyel elképzelhető, hogy kezdőként kap majd lehetőséget. Federico Bernardeschi kezdetésére szintén nagy esély van, ugyanis a játékos jól érzi magát. Azon kevesek közé tartozik, akik mindig jó formában vannak.

Nagy szerencse, hogy Adrien Rabiot letöltötte egymeccses eltiltását, mivel így plusz egy középpályással bírunk, ebből kifolyólag pedig több variációs lehetőségünk van, hiszen a fiatalok mellett rendelkezésünkre áll Bentancur és Weston McKennie is. Dejan Kulusevski folytonos fejlődést mutat, s egyre jobban futballozik egy tőle alapvetően idegen szerepkörben is. Bár a jellemzőitől kissé eltérő stílus nyomán kell játszania, nagy segítségünkre van, hiszen Álvaro Morata továbbra sincsen jó állapotban az őt érő vírusos megbetegedés következtében.

Paulo Dybala állapotát állandóan ellenőrzi a szakmai stáb, meglátjuk, hogy mikor térhet vissza közénk. Mindeddig nem esett szó arról, hogy műteni kellene a térdét, így tudomásom szerint ez a veszély nem fenyeget minket.

Rodrigo Bentancur néha klasszikus középső középpályásként játszik, akárcsak a válogatottban, míg egyes alkalmakkor játékmesterként, megint máskor pedig egy efféle futballista kiegészítő társaként vetjük be, ám szerepköre alapvetően nem változik ezen pozíciók cserélgetésével.

Federico Chiesa mindkét oldalon bevethető. A jobb szélen kiemelkedőbb produkciót tud nyújtani, ám akkor is hasznos, ha a bal szárnyon futballozik. Az ehhez hasonló, szerepköröket érintő kérdések az adott találkozóra tervezett elképzeléseinktől függenek, s ezek ismeretében döntünk az egyes módszerek hatékonyságáról.

A magam részéről én is jó állapotban vagyok, azonban pályára lépni sajnos már nem lennék képes, annak ellenére, hogy nagy vágy munkálkodik bennem eziránt. A futballistáimnak kell megmutatniuk a Juve erősségét, azon játékosoknak pedig, akik bevethetőek, a lehető legjobb oldalukat kell mutatniuk."

A veronai alakulat jelen pillanatban a Serie A kilencedik helyét foglalja el, a tréner szerint pedig a Gialloblu igen nagyszerűen futballozik, ám úgy gondolja, hogy csapata felkészült a kihívással való megküzdésre.

"Tudjuk, hogy egy sajátos stílussal rendelkező csapattal nézünk majd szembe, akik leginkább az Atalantához hasonlóan játszanak. Az első perctől fogva egészen a mérkőzés lefújásáig igyekeznek majd nyomás alá helyezni bennünket, ennek révén pedig az üres területekben rejlő esélyek kihasználására kell törekednünk, a kellően szilárd védekezés megvalósítása mellett.

Teljesen normális, hogy ilyen sok összecsapást követően fogy az energiánk, s semmi különös nincs abban, hogy egyes labdarúgók ilyenkor sérülésekkel küzdenek. A taktikai változtatásokat az egyes megmérettetések adottságainak függvényében valósítjuk meg, úgy, ahogy eddig is tettük."

A 2021-es év eddigi hónapjai igen megterhelőek voltak a Zebrák számára, a március pedig ugyancsak megerőltetőnek ígérkezik, annak ellenére, hogy kisebb játékerőt képviselő ellenfelek várnak az olasz rekordbajnokra, ám Pirlo úgy véli, gárdája mindent meg fog tenni a diadalok érdekében.

"Már a szezon elején tudtuk, hogy rendkívül nehéz idényünk lesz, az elmúlt hónapok pedig még jobban megerősítették ezen feltevésünket. A Napolival való, elhalasztott mérkőzésünk tovább bonyolítja a helyzetünket, azonban továbbra is változatlan akarattal fogunk harcolni a győzelem eléréséért.

Tegnap egész napos edzéseket tartottunk, mivel ezt megelőzően két nap pihenőidőt hagytunk a játékosoknak, mivel szerencsére megengedhettük magunknak ezt. Ma még tartunk egy csapatmegbeszélést, melyen még egyszer górcső alá vesszük a holnapi teendőket. Mindannyian reméljük, hogy szombaton zseniális futballt fogunk bemutatni.

A futballunk intenzitásának mértékét a labdajáratás ritmusának sebessége határozza meg, e téren pedig nagy különbség húzódik a bajnokság, valamint a Bajnokok Ligája tempója között. Európában jóval gyorsabban kell játszani, ehhez a követelményhez pedig minden egyes nemzetközi találkozónk előtt alkalmazkodnunk kell.

A Scudetto az egyik legfőbb célkitűzésünk, ennek révén pedig kötelességünk harcolnunk a megszerzéséért. Erős együttesek állnak előttünk a tabellán, s a mögöttünk lévő alakulatok is nagyszerű csapatoknak számítanak, azonban mi vagyunk a Juventus, így folytatnunk kell a küzdelmet a bajnoki elsőségért, s hinnünk kell benne, hogy májusban magasba emelhetjük a trófeát" – összegzett a Maestro.