Mauri: "Ronaldo negyven éves koráig játszhat"

cr3640.jpgAz ismert erőnléti edző, Giovanni Mauri egy friss nyilatkozatában arról beszélt, hogy a Bianconeri születésnapos támadója, a február 5-én már harminchatodik életévét betöltő Cristiano Ronaldo akár negyven esztendős korában is profi futballista lehet, mivel fizikai mutatóiban messze felülmúlja korosztályát.

A szakember, aki pályafutása során legtöbbet a sikeres olasz tréner, Carlo Ancelotti mellett munkálkodott, 2013 és 2015 között a Real Madrid együttesénél dolgozhatott együtt a portugál világsztárral, tevékenységük legfőbb gyümölcsének pedig a 2014-ben elhódított Bajnokok Ligája-trófea számított, azonban a támadó második közös idényükben minden korábbinál jobb formában futballozott, hiszen 35 találkozón 48 találatot szerzett, megdöntve ezzel egyéni gólrekordját.

"Egyáltalán nem lep meg, hogy Cristiano Ronaldo idén jobb mutatókkal rendelkezik a Juventusban, mint az előző két idényében" – kezdte szavait Mauri a torinói illetőségű Tuttosport kérdésére.

"Mikor Olaszországba igazolt, egyből kijelentettem, hogy meggyőződésem szerint Cristiano nem mindennapi játékos és sportoló, s csak egy kis időre van szüksége az alkalmazkodáshoz, mielőtt megmutatná korábbi formáját. Most, hogy keresztülment ezen a fázison, jobban teljesít, mint az elmúlt szezonokban.

Ez azonban nem okoz számomra meglepetést, mivel teljes mértékben elsajátította az edzésmódszert, melynek alapján Madridban dolgoztunk, s aminek alapvető részét képezi a megfelelő regeneráció. A pihenés is az edzés része, s ugyanolyan fontos a testünknek, mint bármely más tevékenység.

Ez alatt természetesen nem az alvást, hanem az aktív pihenést kell érteni, s olyan napokon is szükséges megejteni, mikor egyébként a hagyományos erőnléti tevékenységeket, például a súlyzós gyakorlatokat végezzük, mivel jótékony hatással van az izmokra, továbbá a mentális állapotra is.

A pihenés egyáltalán nem passzív, sokkal inkább célzott, ám nem ismétlődő feladatok elvégzéséből áll. A mérkőzéseket követően egyéni edzésmunkát ajánlott végezni, mivel ez segít a biokémiai állapot helyreállításában, s a test fejlesztésében."

A szakember arról is szót ejtett, hogy karrierje alatt sok olyan futballistával dolgozott együtt, akik negyvenéves koruk után is aktív labdarúgónak számítottak, s véleménye szerint az Öreg Hölgy első számú gólgyárosa is ezen játékosok közé tartozhat majd.

"Sok olyan labdarúgóval munkálkodtam, aki a negyvenedik életévén túl is profiként játszott, Paolo Maldinitől Alessandro Costacurtáig. Mikor a PSG alkalmazásában álltam, meggyőződésem volt, hogy Zlatan Ibrahimović is ezt az utat fogja bejárni, mely feltételezés napjainkban be is bizonyosodik. 

Ők mind olyan futballisták, akik a fizikai erejük ellenére nagy rugalmassággal bírnak, például Ibra a közel 100 kilója ellenére is képes hihetetlenül akrobatikus mutatványok bemutatására. Úgy vélem, hogy Cristiano Ronaldo is ezen futballisták sorát gazdagítja, így négy évvel később is aktív játékos lehet majd" – összegzett Mauri.