HIVATALOS: Khedira a Herthánál folytatja – FRISSÍTVE

khedira_hertha_szerkesztett_kep.jpgAhogy azt az utóbbi hónapok, évek folyományaként sejteni lehetett, a Juventus német válogatott középpályása, Sami Khedira közös megegyezéssel, szerződésbontás útján távozik a torinói együttestől.

Bár a labdarúgó távozását már hónapok óta rebesgették a hírforrások, kiváltképp, miután Andrea Pirlo érkeztével a csapat keretéből is kikerült, mindeddig nem történtek konkrét lépések  ügyében, így arra lehetett számítani, hogy a futballista a jelenlegi idény végeztével, kontraktusának lejárta után hagyja el az Öreg Hölgyet.

A tegnapi nap folyamán azonban hirtelen felgyorsultak az események, s a német Kicker, valamint Gianluca Di Marzio, Romeo Agresti és Fabrizio Romano beszámolóit követően szinte biztossá vált, hogy a játékos a Hertha BSC együtteséhez igazol, ahol az orvosi vizsgálatokat követően 2023-ig szóló, két és fél éves szerződést írt alá.

A berlini klub hivatalos oldala az alábbiakban számol be az üzlet pontosabb körülményeiről:

"Sami Khedira mostantól Herthaner!

A Hertha BSC hivatalosan bejelenti, hogy 77-szeres német válogatott, valamint 2014-ben világbajnoki elsőséget ünneplő labdarúgót szerződtetett a Juventustól. A 33 éves játékos a 28-as számú mezben fog játszani az együttesnél.

A torinói Öreg Hölgytől a berlini Öreg Hölgyig: Sami Khedira azonnali hatállyal csatlakozik a Juventus csapatától a Hertha BSC-hez. A 2014-es világbajnok több mint tíz év távollétet követően tér vissza a Bundesligába, azt követően, hogy 99 Serie A-mérkőzést játszott a Juventusszal (21 gól, 9 gólpassz), valamint 102 La Liga-találkozót a Real Madriddal (6 gól, 7 gólpassz)."

A kék-fehérek sportigazgatója, Arne Friedrich a következő szavakat mondta a német középpályás érkezéséről:

"Sami Khedira személyében egy igazi topjátékost szereztünk meg, egy olyan futballistát, aki korábban Európa legnevesebb csapatai között szereplő együttesekben szerepelt. A Bajnokok Ligájában, a Serie A-ban, valamint a La Ligában szerzett hatalmas tapasztalatának, valamint a válogatottal elért világbajnoki címnek, s kiváló EB-szereplésének köszönhetően  érkezése azonnali segítséget jelent számunkra.

Khedira és én együtt futballoztunk a 2010-es világbajnokságon, így pontosan tisztában vagyok vele, hogy milyen vezéregyéniség a pályán, s ismerem ezen felül mutatott jellemvonásait is, emiatt pedig igen örülök, hogy mostantól a Hertha BSC labdarúgójának tudhatom őt."

Ezt követően a futballista is értékelte az átigazolás jelentőségét, kijelentve, hogy nagyra értékelte a csapat érte mutatott erőfeszítéseit, illetve a klubvezetés ajánlatát.

"A Hertha nagy erőfeszítéseket tett a leigazolásomért, és felajánlották, hogy visszatérhetek a Bundesligába. Mindezekért rendkívül hálás vagyok a klubnak, s alig várom a pillanatot, mikor először viselhetem majd az együttes mezét. Fizikai szempontból kiváló állapotban érzem magam, az elmúlt években szerzett tapasztalatom által pedig szeretnék segíteni a Hertha BSC-nek, hogy további sikerekre vezethessem a csapatot."

Az este folyamán a Juventus is elbúcsúzott a német futballistától, a klub hivatalos oldalán közöltek szerint pedig a csapat mindegy egyes szurkolója hálával tartozik a játékosnak tetteiért.

"Köszönjük, Sami!

Egy győztes. Egy férfi, akit a pályán, valamint azon kívül is nagyra értékeltünk. Remek labdarúgó, aki örökre beleírta magát a Juventus történelmébe.

Öt és fél szezont, valamint 11 címet követően Sami Khedira most elhagyja a Juventust. Egy játékos, aki ittléte alatt mindegy szezonban győztesnek mondhatta magát.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évben kevés alkalommal ölthette magára a fekete-fehér mezt, teljes, Bianconeriben eltöltött pályafutását tekintve nagy nyomot hagyott: tökéletesen időzített góljaival, a középpályán diktált tempójával, valamint a pálya legkényesebb területein gyakorolt hatásával rengeteget tett a csapat sikereiért. Khedira 145 hivatalos mérkőzést, s 21 gólt követően távozik a Juventustól, mely mutatókkal egy másik német futballistával, Helmut Hallerrel osztozik örökranglistán.

Khedira 2015 nyarán érkezett az Öreg Hölgyhöz, majd szeptember 30-án, a Sevilla ellen 2-0-ra megnyert hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésen debütált a klubnál. A csapat rajongói mindig elismerték az együttes diadalaihoz való hozzájárulását, valamint felnéztek a bajnokra, aki a 2014-es világbajnoki győzelem, s a Real Madriddal elhódított BL-trófea után tette át székhelyét Torinóba.

Az első Serie A-találkozóján, melyet 2015. október 4-én játszott le a Bologna ellen, megszerezte első gólját is az Öreg Hölgyben. Első idényét mindösszesen öt góllal, illetve a Scudetto és a Coppa Italia megszerzésével zárta, mely duplázást a következő két idényben, azaz a 2016/17-es, illetve a 2017/18-as szezonban is megismételte együttesével.

2017. október 22. szintén felejthetetlen dátumot jelent Khedira számára, mivel az Udinese elleni látványos, s nehéz idegenbeli bajnokin olyan dolgot tett, melyet addig a napig soha. A Dacia Arenában a hazaiak átvették a vezetést, majd a Bianconeri 10 emberre fogyatkozott, azonban Sami 67 perc alatt mesterhármast ért el, ezzel oroszlánrészt vállalva a Juve 6-2-es győzelmében. Ez volt a német középpályás hosszú karrierjének első, s mindeddig utolsó mesterhármasa.

Khedira teljesítményének nagyszerűségét a számok is igazolják. A Serie A-ban mérkőzéseinek 83%-át megnyerte, a 2017/18-as szezonban pedig, egyéni gólrekordot felállítva, 9 találatig jutott az olasz bajnokságban.

Nincs más dolgunk, mint hogy sok sikert kívánjunk az új kalandodhoz, Sami, s hogy megköszönjük a sok emléket, mellyel a fekete-fehér mezt viselve megajándékoztál bennünket!"

Khedira 2015. június 9-én, szerződésének lejártával ingyen érkezett az Öreg Hölgyhöz a Real Madrid csapatától. Fekete-fehér mezben minden sorozatot figyelembe véve összesen 145 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 21 gólt szerzett és 13 gólpasszt osztott ki, ám sérülések miatt mindösszesen 92 összecsapást kellett kihagynia, utolsó találkozóját pedig 2020 nyarán, az AC Milan ellen játszotta a Zebrák színeiben.

A Bianconeri hatosa a klubnál töltött öt és fél éve alatt elhódított öt olasz bajnoki és három olasz kupacímet, valamint három Supercoppa Italianát is, ezen felül a 2016-2017-es idényben a Bajnokok Ligájában is a döntőig menetelhetett a Juventusszal, ahol azonban alakulata vereséget szenvedett a spanyol fővárosiakkal szemben.

Köszönünk mindent, és sok sikert kívánunk a továbbiakban, Sami!