Agnelli: "Magunkra kell vonnunk a szurkolók figyelmét"

agnelli.jpgA Juventus elnöke, Andrea Agnelli egy frissen közzétett nyilatkozatában arról beszélt, hogy véleménye szerint a teljes futballvilágot mintegy 8,5 milliárd eurót kitevő veszteség fogja érni a világjárvány következtében, valamint arról is szót ejtett, hogy az egyes kluboknak a válság idején kollektíven kellene együttműködniük a felmerülő problémák orvoslásának érdekében, akár egy új versenysorozat létrehozása által.

A Bianconeri első embere a napokban a News Tank Football hírügynökség szervezésében megrendezett, Think Sport 2021 elnevezésű konferencián vesz részt, több másik sportegyesület vezetőjével egyetemben, a minap pedig igen komor képet festett a labdarúgás gazdasági helyzetéről, mely álláspontja szerint mindenkit érint, aki valamilyen módon részese az iparágnak.

"A helyzet, melyben jelenleg élünk, nem csak a futballiparra van kihatással, hiszen a világjárvány, mely immár közel egy esztendeje velünk van, mindannyiunk életét nagy mértékben befolyásolja. Emiatt ezúton ragadnám meg az alkalmat, hogy kifejezzem a köszönetemet a világ összes egészségügyi intézményének, s az azokban dolgozóknak" – kezdte mondanivalóját Agnelli.

"Egyikünk sem látta előre, hogy rövid időn belül egy ehhez hasonló forgatókönyv fog bekövetkezni, mely alapjaiban véve fogja megváltoztatni az életünket. Az előző szezonban óriási logisztikai erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást arra, hogy a futball ismét újraindulhasson. Az ebben nyújtott segítségért mindenképpen köszönetet szeretnék mondani az UEFA-nak, továbbá az európai ligáknak, kluboknak, illetve játékosoknak, hiszen velük lehetővé vált, az Európa-bajnokság elhalasztásával befejezhessük a 2019-20-as szezont.

Még mindig nem látjuk át teljesen tisztán, hogy a koronavírus milyen változásokat idézett elő a szektorunkban, azonban előreláthatólag néhány hónap múlva már ennek mértékével kapcsolatban is pontos információkkal fogunk rendelkezni. Ez azonban mindenképpen csak a szezon végén következhet majd be, feltéve, hogy a továbbiakban is zavartalanul folytathatjuk a tevékenységünket, a minket sújtó körülmények ellenére" – tette hozzá.

A Deloitte könyvvizsgáló vállalat tegnap közzétett éves kimutatásai szerint a pandémia súlyos hatással volt a futballvilágra, mivel a húsz legnagyobb bevételt termelő klub összesen több, mint egymilliárd eurót veszített az előző idényhez képest, azonban Agnelli úgy véli, hogy a végleges adatok ennél jóval rosszabbak lesznek.

"Megnéztem a Deloitte Football Money League nevű listáján szereplő első húsz együttesre vonatkozó adatokat, melynek alapján megállapítható, hogy ezen klubok összesen körülbelül 1,1 milliárd eurót kitevő pénzösszeget vesztettek az előző szezonhoz képest. A cég becslése szerint ez a veszteség a jelenlegi idény végére elérheti a 2 milliárd eurót is, ám véleményem szerint sokkal rosszabb számokkal kell majd szembesülnünk.

Mivel a 2019-20-as szezonnak mindössze négy hónapját érintette a válság, az üres stadionokat, a televíziós közvetítések elmaradását, valamint az egyéb kereskedelmi tényezőket figyelembe véve, míg becslésem szerint a 2020-21-es idény teljes időszakát ezen tényezők mellett fogják majd megrendezni, ekképp rosszabb mutatókkal számolok. Jelenleg az idény közepénél tartunk, s a német klubok vesztesége máris meghaladja a 10%-ot. Emellett azt kell tapasztalnunk, hogy a nemzetközi műsorszolgáltatók nem fizetik ki a közvetítésekért járó díjakat, véleményem szerint pedig ezek mind súlyosbító körülmények lesznek.

Ha a lehető legjobb forgatókönyvet vizsgálom, akkor is úgy kalkulálok, hogy a teljes iparágat tekintve mintegy 6-8,5 milliárd eurós veszteségről fogunk beszélni a két idényt együttesen tekintve, ennek következében pedig körülbelül 360 klubnak lesz szüksége tőkeinjekcióra az adósságok törlesztéséhez, valamint a saját kiadások kifizetéséhez, összesen körülbelül 6 milliárd eurót kitevő összegben.

A világjárvány az átigazolási piacot is hátrányosan érintette. Az előző idényben 6,5 milliárd euró értékben bonyolítottunk le transzfereket, míg idén ez az összeg 3,9 milliárd euróra csökkent, ami 2,6 milliárd eurós különbséget tesz ki, s leginkább ez mutatja meg, hogy a válság továbbra is az életünk részét képezi.

Mindenképpen felül kell vizsgálnunk a transzferpiacot, valamint az egyes futballistákkal kötött kollektív szerződéseket, mivel kizárólag ennek révén juthatunk hozzá azokhoz az eszközökhöz, melyeknek segítségével a válság idején is a megszokott módon folytathatjuk működésünket. A teljes iparág rendkívül nehéz időkön megy keresztül, ez pedig gondolkodásra késztet bennünket a futball jövőjével kapcsolatban."

Az Európai Klubszövetség elnöki tisztségét is betöltő sportvezető utolsó gondolatát kibontva a sportág jövőjéről is szót ejtett, kijelentve, hogy a futballnak hamarosan egy új versenysorozatra van szüksége a megújuláshoz, mellyel előrevetítette a tervezett, s a többek között általa kezdeményezett Szuperliga eljövetelét is.

"Ahhoz, hogy a futball a jövőben is hasonlóképp eredményes maradhasson, igen jó részvényekre van szükség az elkövetkezendő 10-15-20 esztendőben, ezek megléte pedig egyáltalán nem nyilvánvaló. Nem tudom, hogy a jelenlévők közül kinek vannak gyermekei, azonban nekem öt is van, a legnagyobb tizenhat, a legkisebb pedig két éves, s folyamatosan figyelem a viselkedésüket. Elsősorban azt próbálom kideríteni, hogy van-e türelmük a tévé előtt végignézni egy összecsapást, s tapasztalataim szerint az idősebbeket már nem köti le annyira a futball.

A sportágnak alkalmazkodnia kell a megújuló fogyasztói szokásokhoz, s ezekkel párhuzamban kell fejlődnie. Amikor a különböző szurkolótípusukat vesszük górcső alá, a valódi futball-fanatikusokon keresztül a hűséges rajongókon át a divatdrukkerekig, csupa olyan emberrel találkozunk, akiknek az az egyetlen céljuk, hogy egy nagy esemény részesei legyenek. Mi eközben egyre belterjesebbé válunk, emiatt pedig a jövőben még nagyobb kihívást fog jelenteni számunkra a Z generáció megszólítása, holott vigyáznunk kellene a figyelmükre, mivel ez a korosztály 5 éven belül fogyasztóvá, majd 15 esztendő múlva a legnagyobb fogyasztóvá fog válni. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: az emberek vajon azt is akarják-e kapni, amit kínálunk nekik, vagy mi vagyunk túl maradiak?

Egy olyan versenysorozatot kell létrehoznunk, ami magára irányítja a szurkolók figyelmét, valamint a klubok számára is izgalmas nemzetközi megmérettetésekkel szolgál. Éppen ezért nagyon örülök az UEFA, illetve az Európai Klubszövetség közötti párbeszédnek, melynek első lépéseit máris megtettük tíz nappal ezelőtt, mikor igen fontos a két szervezet igen fontos beszélgetést folytatott Aleksander Čeferin, illetve az én részvételemmel" – zárta szavait Agnelli.