Gattuso: "Nem hinném, hogy a Juve válságban lenne"

gatt.jpgAndrea Pirlo mellett a Napoli mestere, Gennaro Gattuso is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját a két együttes ma esti Supercoppa-mérkőzése előtt, melyben többek között beszélt az Öreg Hölgy tréneréhez fűződő viszonyáról, valamint figyelmeztette együttesét a Zebrák által jelentett veszélyre, elmondva, hogy a torinóiak igen sokat változtak hat hónap leforgása alatt.

Az AC Milan korábbi szakemberének együttese mai ellenfeléhez hasonlóan két kulcsemberét is nélkülözni kényszerül majd, mivel Fabián Ruíz, illetve Victor Osimhen is koronavírus-fertőzött, ugyanakkor Andrea Petagna és Dries Mertens bevethető állapotban vannak.

"Petagna minden tőle telhetőt megtett, hogy megfelelő állapotba kerülhessen. Még előttünk áll egy edzés, ahol eldöntjük, hogy pályára léphet-e" – kezdte nyilatkozatát az olasz tréner.

"Driest a lehető legnagyobb dicséret illeti, mivel összeszorított fogakkal dolgozik, mióta visszatért a belga válogatottól. Közel sem 100%-os, s emiatt nagy fájdalmak közepette edz, így mindenképpen meg kell emelnünk előtte a kalapunkat. Ha szükségünk lesz rá, készen áll segítséget nyújtani nekünk."

A Juventus legutóbb igen fájdalmas, 2-0-ás vereséget szenvedett az Inter ellen a Derby d'Italián, azonban Gattuso szerint ez semmit sem fog számítani a Supercoppán.

"Soha nem szabad hagyni, hogy a Juve vérszagot érezzen. Immár kilenc esztendeje uralják a Serie A-t, ők rendelkeznek a legerősebb mentalitással, s bármire készen állnak. Nem szabad azt gondolnunk, hogy az Inter elleni teljesítményük miatt a holnapi mérkőzés sétagalopp lesz számunkra.

A Juve keretében egytől-egyig erős hozzáállással rendelkező bajnokok vannak, akiket rendkívül tisztelünk, s ugyanilyen érzéssel tekintünk az Öreg Hölgyre is az együttes nagysága miatt, azonban nem feledhetjük a saját kvalitásainkat, és erősségeinket sem, mellyel őket is szembesíteni kívánjuk.

A Bianconeri identitása eltér attól, amit hat hónappal ezelőtt mutattak, s ugyanez vonatkozik ránk is. Mindkét csapat sok dologban változott az elmúlt fél évben.

Egy döntő előtt állunk, melynek tudata nagy lökést adhat nekünk, megemelve az adrenalinszintünket, illetve magasabbra helyezi a lécet, hiszen Európában, s mindenütt a világon, minden egyes csapat egy teljesen más sportágat űz a jelenlegi szezonban.

Háromnaponta játszanunk kell, emellett pedig nagy félelem uralkodik rá a mindennapjainkra, így az öltözők és a futballpályák világára is, mivel a koronavírus állandóan leselkedik ránk. Milliók halálát okozta, így elkerülhetetlen, hogy féljünk tőle.

Mivel a versenynaptár rendkívül sűrű, igen sok sérüléssel kell szembesülnünk. Kiváltságosnak érezzük magunkat, mivel a nekünk biztosított védelem egyedülálló a világon, azonban mindennek ellenére is igen furcsa idényen megyünk keresztül.

Az ehhez hasonló találkozókra edzőként is teljesen más felkészülni. A lehető legjobbat azzal tudjuk cselekedni, ha keveset beszélünk, inkább csak szavak nélkül nézünk a játékosok szemébe. Nem kell fokozni az egyébként is magas feszültségszintet, hiszen a játékosok képesek felvértezni magukat az ilyen mérkőzésekre."

A két csapat trénerei egymásnál igen kevés embert ismernek alaposabban, hiszen hosszú évekig egymás mellett futballoztak az AC Milan és az Azzurri középpályáján, elhódítva szinte az összes trófeát, melyet csak megnyerhettek.

"Pirlo és én 15-16 éves korunk óta játszottunk együtt, egymás oldalán pedig megnyertük az U21-es világbajnokságot, a világbajnoki trófeát, és minden címet, melyet csak elhódíthattunk. Andrea nagyon sokat adott nekem a karrierem szempontjából, s ő is fejlődött mellettem, hiszen eredetileg trequartista volt, majd innen lépett hátrébb a védelem elé.

Nagyon jó barátok vagyunk, hiszen nagyszerű pillanatokat éltünk át együtt mind a pályán, mind pedig a pályán kívül. Holnap szembe kell néznünk egymással, s a legjobb fog győzedelmeskedni, azonban bármi is történjen a meccs alatt, a lefújás után is ugyanolyan jó barátok leszünk, mint a kezdő sípszó előtt.

Pirlo a könyvében hosszasan írt az egymás ellen elkövetett tréfáinkról, s szerintem bátran kijelenthetem, hogy több pofont adtam neki, mint az apja valaha. Remek viszonyt ápolunk, az egyes mérkőzések után pedig mindig is rengeteget beszélgettünk, annak ellenére, hogy Andrea egy idő után nagyon idegesítő volt. Azt hiszem, most elfoglaltabb lesz annál, mint hogy velem társalogjon. 

Hasonló elképzeléseink vannak a futballról, hiszen mindketten szeretünk hátulról építkezni, és valami újat kívánunk meghonosítani Olaszországban, valami olyasmit, amit éveken keresztül láthattunk a spanyol együttesektől.

Van néhány ötletem az összecsapással kapcsolatban, azonban a legfontosabb, hogy tiszteljük az ellenfelünket, illetve hogy ne ringassunk magunkat abban a tévképzetben, hogy a Juventus válságban van. Ritkán veszítenek el két találkozót egymás után, ezért pedig remek teljesítményt kell nyújtanunk ellenük, s a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a koncentrációra."

A Napoli drukkerei korántsem örültek annak, hogy Paolo Valeri fogja vezetni a döntőt, azonban Gattuso szerint a játékvezető kiléte nem sokat fog számítani a mérkőzésen.

"Nem gondolhatunk róla semmi rosszat, hiszen egy nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakemberről beszélünk, aki pontosan tisztában van vele, hogy mit csinál, ezért pedig rendkívül tiszteljük őt. Ha nem tévedek, mikor Valeri legutóbb vezetett Supercoppa-meccset a Napolinak, a Partenopei megnyerte azt."

A délieket irányító szakembert végezetül a két együttes eredetileg október 4-re kiírt összecsapásáról is kérdezték, melyet ugyan a Napoli távolmaradása miatt Juve-győzelemnek ítéltek, ám az égszínkékek fellebbezésének értelmében később mégis újra kell majd játszani a találkozót.

"A magunk részéről kijelenthetem, hogy mi végig jóhiszeműen jártunk el az ügy során, azonban arról nem tehettünk, hogy az ASL megtiltotta számunkra az utazást. A döntés bejelentésekor éppen a repülőtéren várakoztunk, indulásra készen.

Sok felesleges nyilatkozat és állásfoglalás hangzott el az esettel kapcsolatban, ám annyi biztos, hogy én, valamint a srácok is tisztelik a Juventust, a megtárgyalandó dolgok pedig nem a mi hatáskörünkbe tartoznak" – zárta szavait Gattuso.