Beharangozó – a Napoli elleni meccs

loghi_400x400_0007_napoli.pngA rendkívül fájdalmasan alakuló Derby d’Italia után nem maradt sok idő a sorok rendezésére, hiszen a hangzatos nevű Supercoppa Italianán kell helyt állni, mégpedig a hétvégén megtáltosodó Napoli ellen. A Partenopei vasárnap 6:0 arányban múlta fölül a Fiorentina gárdáját, és a megroppant bajnokcsapat ellen sem szeretnének vereséget szenvedni. A mérkőzés semleges helyszínen kerül megrendezésre, Reggio Emiliában, a Citta del MAPEI Stadiumban, 21 órai kezdettel, a játékvezető Paolo Valeri lesz, és Magyarországon a Sport 2 tűzi műsorra.

A sípmester 1978. május 16-án született Rómában, és 2007-ben debütált a Serie A-ban. Az Olasz Kupában  összesen 24 alkalommal vezetett mérkőzést, ezeken 107 sárga lapot és 8 pirosat osztott ki, 11 esetben ítélt büntetőt. A nápolyiak szempontjából 4 meccs, 1 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség a mérleg, a döntetlen után büntetőkkel  kikaptak az Inter csapatától, a Juventus esetében pedig 4 meccs, 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség. A két csapat közös kupamúltja vele, 1 torinói siker az Olasz Kupában, valamint a 2014 decemberi Szuperkupán a 2:2-es végeredményt követően, büntető csata után a déliek örülhettek. Akármilyen hihetetlen, ezt a párosítást a bajnokságban még sohasem vezette.

Az első Olasz Szuperkupa 1988-ban került megrendezésre a milánói San Siróban, és a Milan 3:1-re verte a Sampdoriát. Mindeddig 33 alkalommal került lejátszásra, tizenegyszer Olaszországon kívüli helyszínen, többek között az Egyesült Államokban, Kínában, Katarban és Szaúd-Arábiában. A Zebrák eddig 15 alkalommal vettek részt, 8 esetben nyertek, hétszer kikaptak, a győzelmek évében mindannyiszor bajnokként nyerték el a jogot a részvételhez. Az égszínkék mezesek kétszeres győztesek, egyszer bajnokként, egyszer pedig kupagyőztesként értek be a fináléba, valamint egyszer szenvedtek vereséget, mindháromszor a mai ellenlábasukkal vívták a döntőt. 1990-ben 5:1-re mészárolták le a zebracsordát, 2012-ben pedig a Bianconeri hosszabbítás után 4:2-re bizonyult jobbnak, a harmadik eset a fentebb taglalt finálé volt.

A mindenkori bajnoknak 22-szer sikerült nyernie, a kupagyőztesnek tízszer, háromszor döntött hosszabbítás, öt esetben pedig büntetőrúgások. A legtöbbször, szám szerint tizenegyszer Milánó rendezte meg az eseményt,  és a Juve 8 győzelmét sem tudta eddig senki fölülmúlni. 7 gól két esetben fordult elő, egyszer a rendes játékidőben, egyszer hosszabbítás után. Az eredmény mindkétszer 4:3 lett, és az aktuális résztvevő Inter egyszer nyert, egyszer pedig kikapott ezen alkalmakkor. A torinói fekete-fehér csapat fantasztikus sorozatot produkálva immár zsinórban kilencedik alkalommal résztvevője a döntőnek, legutóbb 2019 decemberében játszott a döntőben, mely mérkőzést 3:1 arányban nyert meg a Lazio együttese.

Ebben a párosításban eddig négyen értek el kiemelkedő gólszámot, Antonio Wojak és Alessandro Del Piero 11-11, míg Felice Borel és Gonzalo Higuaín 9-9 gólt lőttek. Borel és Del Piero csak a Juventus mezében talált be, míg a másik két játékos mindkét csapat színeiben eredményes volt. Ebben a rangsorban természetesen a bajnokikon elért találatok is szerepelnek.

A piemonti klub sérültjei: Matthijs de Ligt, Juan Cuadrado, Alex Sandro, Merih Demiral és Paulo Dybala, akik közül előbbi három COVID-19 pozitív, utóbbi kettő sérült, míg a túloldalon Kévin Malcuit, Fabián Ruiz és Victor Osimhen nem lesz bevethető állapotban, ugyancsak koronavírus-fertőzés miatt, ám Gennaro Gattuso szerint Dries Mertens sem 100%-os.

Mivel az idei Andrea Pirlo első éve vezetőedzőként, és a két csapat bajnoki mérkőzése elhalasztásra került, így Gennaro Gattusoval még nincs egymás ellen közös edzői múltjuk, de játékosként hosszú ideig egy bombaerős AC Milan-középpályát erősítettek egymás mellett, és ekképp szoros barátság köti össze őket a magánéletben is. Ezen felül 2006-ban mindketten tagjai voltak az olasz felnőttválogatott keretének, akik a németországi torna végén magasba emelhették a világbajnoki trófeát.

Ezzel szemben az egyszeres Olasz Kupa-győztes, negyvenhárom éves, corigliano calabroi születésű tréner már nyolcadik alkalommal vezetheti aktuális csapatát az olasz rekordbajnok ellen, melyeken mindeddig 2 győzelem mellett 5 vereséget könyvelhetett el. Edzői karrierje Palermóban indult, majd Milánóban teljesedett ki, 2019 decembere óta pedig a Napoli vezére. A kupában 18 mérkőzés, 11 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség a mérlege, jelenlegi ellenfele ellen 1 győzelmet (a tavalyi kupadöntőben a Napoli élén egy 4:2 tizenegyesekkel), valamint 1 4:0-ás vereséget ért el, melyet még a Milan trénereként szenvedett el a Juventus ellen 2018-ban, ezen felül pedig még a Szuperkupában is van egy kudarc a háta mögött, hiszen a 2018-as döntőben 1:0-ra verte aktuális csapatát a Bianconeri.

A Sky Sport Italia által is megerősített hírek szerint a következő tizenegy fog kifutni a gyepre:

img_20210120_100047.png