Célkeresztben: Nicolò Rovella

lll.jpgA semmiből érkezett a hír, miszerint a Juventus szeretné leigazolni a Genoa ifjú középpályását, Nicolò Rovellát, és pár nap leforgása alatt már arról beszélhetünk, hogy mindösszesen csak egyetlen lépésre van az Öreg Hölgytől.

Élettörténete nem igazán mozgalmas, 2018-ban került fel a Grifoni U17-es csapatából a Primaverába, mindezt 24 meccs és három gól után. Az U19-ben két szezont húzott le, 48 összecsapáson lépett pályára, ezeken pedig három gólt és nyolc gólpasszt számolhatott össze. A tavalyi szezonban debütálhatott a felnőttek között, először a Coppa Italiában, majd a Serie A-ban is kétszer bevetésre került. Az idei évadban lett közismert, hét mérkőzésen jutott szerephez, ezeken pedig hatszor kezdett, de a kanadai táblázatra még nem iratkozott fel.

Ő a Serie A legtöbbet futó játékosa (11.56 kilométert fut átlagosan), szerelésekben szintén kiemelkedő (1.9 darab meccsenként), ahogy a földön történő párharcok terén is a jobbak közé tartozik (3.9 darab mérkőzésenként, 57% sikeresség).

Jelenleg az olasz 21-es válogatott tagja, ahol eddig kétszer játszott, eddig az összes korosztályos talján nemzeti csapatba megkapta a meghívót.

Adatai:

  • Kor: 19 év
  • Nemzetiség: olasz
  • Magasság: 179 centiméter
  • Poszt: középpályás
  • Erősebbik láb: jobb
  • Szerződés lejárta: 2021 nyara
  • Ügynök: Guiseppe Riso
  • Értéke: 4 millió euró (a Transfermarkt szerint)

kepernyofelvetel_426.pngJátékstílusa: Rá lehet azt mondani, hogy örök életében középpályás volt, sőt szinte csak védekező középpályásként jutott lehetőséghez mielőtt felkerült volna a felnőttek közé. Ekkor történt egy kisebb váltás, miszerint a Rolando Maran a három tagú középpálya bal oldalára helyezte át, és box-to-box középpályásként számolt vele. Ez komoly váltás ahhoz képest, hogy az ificsapatoknál inkább regista volt, és a nemzeti csapatnál is a védelem előtt szokott lehetőséghez jutni. Ezek ellenére én nem látom benne, hogy komolyabb szinten is mélységi irányítót tudna játszani, ugyanis véleményem szerint nem elég labdabiztos (egyelőre egy lövéshez vezető hiba szerepel a neve mellett), és hiányzik belőle az a zsenialitás, valamint a hajszálpontos hosszú labdák, amik a registákat jellemzik. Ő a védekezésben hasznos igazán, nagyon jól tud szerelni, kellően agresszív, remekül olvassa a játékot, sokat fut és jó százalékban nyeri a párharcait. Mozgékony, lassúnak egyáltalán nem nevezném, technikás labdarúgó, aki többször is végezhetett már el szögletet a Serie A-ban.

kepernyofelvetel_425.pngTámadásban nincs sok haszna, ezért is gondolom, hogy ugyan box-to-box középpályásként is meg tudja állni a helyét, de ő egy védekező középpályás két fős középpályán, ugyanis a labdakihozatalt meg tudja oldani, ha van mellette egy társ, de máskülönben ez gondot okozhat neki. Ha hasonlítani kellene valakihez, kapásból Bentancurt mondanám, a stílusuk és a statisztikáik is kísértetiesen egyeznek, annyi különbséggel, hogy Rovella nem jó a levegőben. 

Hiányosságai közé tartozik, hogy a támadásokhoz nem tud sokat hozzátenni, annak ellenére, hogy magasnak tűnik vékony testalkata miatt, mindösszesen 179 centiméter, és a levegőben igencsak gyenge.

Mentálisan vélhetőleg rendben van, elvégre büntetőspecialistának számított a Primaverában.

Biztosra vehetjük, hogy ha már körülbelül 10 millió eurót fizetne a Juventus egy szezon végén szabadon igazolható tehetségért, akkor minden bizonnyal valami pénzügyi turpisság van a háttérben. Ügyes játékosról beszélünk, aki nem egy szupertehetség, de komolyabb jövő előtt állhat. Igazából az se lenne probléma, ha egyből Torinóba költözne, mert pont beleillik ebbe a szisztémába, de sajnos erre szinte semmi esély nincs. Jó igazolásnak tartom, különösen abban az esetben, ha Portanova hasonló kondíciók mellett fordított utat járna be.