A Juventus gólkirályai 4. rész – John Hansen

john_hansen_juventus_fc_1951-52.jpgÚj sorozatunkban, mely az 1920-as évektől a modern korig kalauzolja el olvasóinkat, számba vesszük a Juventus gólkirályait, és egy kicsit jobban megismerkedünk történetükkel, valamint fekete-fehér mezben töltött pályafutásukkal. 

A Serie A történetében eddig tizenhárom alkalommal adta Piemont büszkesége a gólkirályt, továbbá egyszer a másodosztályban is a Zebrák játékosa hódította el a címet. Ezeket az eredményeket mindösszesen tízen érték el. A következő pár hétben őket vesszük górcső alá. 

Az előző részben a csapat egyik valaha volt legnagyobb alakját ismerhettük meg, és hogy ez micsoda aranygeneráció volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 1947 és 1960 között annak a legendás alakulatnak négy meghatározó alakja is elnyerte a gólkirályi címet. Négy nemzet, négy karakter, négy hatalmas csillag. Az olasz Giampiero Bonipertit már ismerjük, jöjjön most a dán John Angelo Valdemar Østergaard Hansen, azaz röviden John Hansen. 1924. július 24-én született Koppenhágában, és hazája BK Frem nevű egyesületében kezdte meg a pályafutását, ahol az 1943/44-es idényben bajnoki címig menetelt. Az 1948-as londoni olimpián a dán válogatott csatáraként bronzéremig és gólkirályi címig jutott, ezen felül négy góllal szomorította az olasz nemzeti csapatot.

Ennek folyományaként az összes jelentős itáliai együttes a soraiban szerette volna tudni őt. Gianni Agnelli minden befolyását latba vetette a leigazolása érdekében, hogy aztán bemutatkozó idényében óriási csalódást keltve csak lézengjen a pályán. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez legkevésbé a saját hibája volt,a rossz idényt sokkal inkább William Chalmers edző dilettanizmusa okozta, aki teljesen más pozícióba akarta kényszeríteni, mint a megszokott befejező csatár.  

A következő szezonban az új tréner, az angol Jesse Carver, és dán honfitársa, Karl Aage Præst érkezésével, valamint az általa biztosított  gólpasszokkal egy teljesen más Hansent nyert a gárda, aki 28 góllal segítette bajnoki címhez együttesét. Ezt követően 1950-ben a Zebrák leigazoltak a harmadik dánt is, az Atalanta játékosának, Karl Aage Hansennek személyében, a mágikus skandináv hármas pedig olyan szinten érezte egymást, hogy hősünk az 1951/52-es szezonban még ezt a termést is túlszárnyalva 30 egységgel a gólkirályi címet is elnyerte, az újabb bajnoki elsőség mellé.

187 cm-es magasságának köszönhetően a légtér korlátlan ura volt, ezért rengeteg találatot fejjel jegyzett. Hat bajnoki idényen keresztül erősítette a Bianconerit, 187 összecsapáson viselte a zebracsíkos mezt, ezeken összesen 124 találattal keserítette a kapusok életét, teljesítménye révén pedig még mindig a Juventus örök góllövő listájának első tíz helyezettje között található. 

Az 1954/55-ös szezonban 27 mérkőzés és 15 gól erejéig magára húzta a Lazio mezét is, mielőtt újra szülőföldjére igazolt, és a Frem csapatából vonult vissza 1960-ban.  A válogatottban 8 találkozón 10 gólt szerzett. Életének teljes kört lezáró befejezéseként 1990. január 12-én, szülővárosában szenderült örök álomba, alig 65 esztendősen.